Για το βιβλίο: Κωστής Γκοτσίνας, Επί της ουσίας. Ιστορία των ναρκωτικών στην Ελλάδα (1875-1950), Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης – Γαλλική Σχολή Αθηνών, Αθήνα 2021, 528 σ.

Τχ. 158-159

Έφη Αβδελά

Η ιστορία των ναρκωτικών του Κωστή Γκοτσίνα είναι μια ιστορία μεταβάσεων: καλύπτοντας μια περίοδο από το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα έως τα μέσα του 20ού, εξιστορεί πώς εγκαθιδρύεται σταδιακά ένα απαγορευτικό καθεστώς για τα ναρκωτικά σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης∙ πώς συγκροτείται η έννοια της «τοξικομανίας» και παθολογικοποιείται η χρήση τοξικών ουσιών∙ πώς διαμορφώνεται το φόβητρο των ναρκωτικών ως διαβρωτικό για την κοινωνία, το έθνος, την οικογένεια.

Οι μεταβάσεις αυτές δεν συνιστούν ελληνικό φαινόμενο. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου του ο συγγραφέας εξετάζει πώς διαμορφώνεται «η ελληνική σκηνή των ναρκωτικών» (τίτλος αυτού του μέρους) κατά την περίοδο που καλύπτει, στο πλαίσιο αντίστοιχων διαδικασιών που συμβαίνουν τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές πλαίσιο. Στο μέρος αυτό παρακολουθεί τους μετασχηματισμούς στην παραγωγή, εμπορία και χρήση τοξικών ουσιών ανάλογα με τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, τις ιατρικές εξελίξεις και τη διαμόρφωση νέων πολιτικών απέναντι στα ναρκωτικά, τόσο σε διεθνές όσο και σε τοπικό επίπεδο. Αρχικά, εστιάζει στην καλλιέργεια και τη διακίνηση του χασίς, ενώ στη συνέχεια συσχετίζει τα νέα αυστηρά μέτρα του Μεσοπολέμου με την εμφάνιση νέων ουσιών, όπως η κοκαΐνη και η ηρωίνη, και νέων ανησυχιών για την εξάρτηση που προκαλούν. Όταν αναδύεται ως νέο κοινωνικό πρόβλημα η «τοξικομανία», δύο ειδών θεσμικές απαντήσεις θα κυριαρχήσουν: η καταστολή, με την ανάπτυξη νέων θεσμών ενάντια τόσο στο λαθρεμπόριο όσο και στη χρήση ουσιών, και η αμφιλεγόμενη «θεραπεία», με επικρατέστερο τον εγκλεισμό. Εμπειρίες χρηστών και οι συνέπειες στη ζωή τους από τη χρήση τοξικών ουσιών κλείνει το πρώτο μέρος.

Στο δεύτερο μέρος, με τίτλο «Τοξικοί φόβοι», ο Κωστής Γκοτσίνας εστιάζει στους λόγους και τις αναπαραστάσεις γύρω από τα ναρκωτικά και τους ναρκομανείς, στον τύπο, αλλά και σε επιστημονικές ή άλλες πραγματείες και επίσημα κείμενα. Εδώ, οι λογοθετικές χρήσεις των ναρκωτικών, με μεταφορικό ή συμβολικό περιεχόμενο, οι πολιτισμικές διαστάσεις τους, συσχετίζονται συστηματικά με τα δεδομένα κοινωνικής ιστορίας του πρώτου μέρους.

[…]

Η Έφη Αβδελά είναι ομότιμη καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα