Για το βιβλίο: Κούλα Κασιμάτη, Κυθηραϊκές προσωπικότητες. Στα παροικιακά κέντρα της Οθωμανικής Επικράτειας (18ος-20οςαιώνας)», Αθήνα, Gutenberg, 2020, 452 σελ.

Μαρία Θανοπούλου

Τχ. 155-156

Απόρροια πλούσιας ερευνητικής διαδρομής, κατευθυντήριο νήμα της οποίας είναι η μελέτη της κινητικότητας σε όλες τις μορφές της – εκπαιδευτική, γεωγραφική, κοινωνική- το βιβλίο της Κούλας Κασιμάτη « Κυθηραικές προσωπικότητες. Στα παροικιακά κέντρα της Οθωμανικής Επικράτειας (18ος-20οςαιώνας)» μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος φυσικής συνέχειας των ερευνητικών της ενασχολήσεων. Από το πρώτο ερευνητικό πρόγραμμα του ΚΚΕΑ, την δεκαετία του 60, με θέμα την εσωτερική μετανάστευση, στο οποίο συμμετείχε ως βοηθός έρευνας, μέχρι την πιο πρόσφατη δεκαετή και πλέον έρευνα της, από το 2010 και εντεύθεν, για την μετανάστευση των Κυθηρίων
σε παροικίες του ελληνισμού, είναι μακρύ το νήμα που συνδέει μεταξύ τους τις ποικίλες έρευνές της για την κινητικότητα σε σχέση με την εργασία και την μετανάστευση.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο αποκρυσταλλώνεται, κατά κάποιο τρόπο, η γενικότερη στροφή, ήδη από το 2006, του ερευνητικού ενδιαφέροντος της Κούλας Κασιμάτη σε μια έρευνα οίκοι, μια έρευνα που επικεντρώνεται στον τόπο καταγωγής της, τα Κύθηρα, αρχικά ως τόπο υποδοχής αλλοδαπών μεταναστών. Οι σελίδες του, απότοκο της πρόσφατης ενασχόλησής της με το νησί αυτό και ως τόπο αποστολής μεταναστών στο εξωτερικό, συμπληρώνουν την εις βάθος προσέγγιση του ιστορικού μετανάστευσης των Κυθηρίων σε σημαντικά κέντρα του της ελληνικής διασποράς την οποία επιχειρεί από το 2010 στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας που εξετάζει τους λόγους μετανάστευσης και επιλογής των περιοχών εγκατάστασης, τον τρόπο ταξιδιού, καθώς και τις συνθήκες εγκατάστασης και διαμονής στις παροικίες.

[…]

Η Μαρία Θανοπούλου είναι ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα