Μαρία Θανοπούλου
Τχ. 155-156
Απόρροια πλούσιας ερευνητικής διαδρομής, κατευθυντήριο νήμα της οποίας είναι η μελέτη της κινητικότητας σε όλες τις μορφές της – εκπαιδευτική, γεωγραφική, κοινωνική- το βιβλίο της Κούλας Κασιμάτη « Κυθηραικές προσωπικότητες. Στα παροικιακά κέντρα της Οθωμανικής Επικράτειας (18ος-20οςαιώνας)» μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος φυσικής συνέχειας των ερευνητικών της ενασχολήσεων. Από το πρώτο ερευνητικό πρόγραμμα του ΚΚΕΑ, την δεκαετία του 60, με θέμα την εσωτερική μετανάστευση, στο οποίο συμμετείχε ως βοηθός έρευνας, μέχρι την πιο πρόσφατη δεκαετή και πλέον έρευνα της, από το 2010 και εντεύθεν, για την μετανάστευση των Κυθηρίων
σε παροικίες του ελληνισμού, είναι μακρύ το νήμα που συνδέει μεταξύ τους τις ποικίλες έρευνές της για την κινητικότητα σε σχέση με την εργασία και την μετανάστευση.
Στο συγκεκριμένο βιβλίο αποκρυσταλλώνεται, κατά κάποιο τρόπο, η γενικότερη στροφή, ήδη από το 2006, του ερευνητικού ενδιαφέροντος της Κούλας Κασιμάτη σε μια έρευνα οίκοι, μια έρευνα που επικεντρώνεται στον τόπο καταγωγής της, τα Κύθηρα, αρχικά ως τόπο υποδοχής αλλοδαπών μεταναστών. Οι σελίδες του, απότοκο της πρόσφατης ενασχόλησής της με το νησί αυτό και ως τόπο αποστολής μεταναστών στο εξωτερικό, συμπληρώνουν την εις βάθος προσέγγιση του ιστορικού μετανάστευσης των Κυθηρίων σε σημαντικά κέντρα του της ελληνικής διασποράς την οποία επιχειρεί από το 2010 στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας που εξετάζει τους λόγους μετανάστευσης και επιλογής των περιοχών εγκατάστασης, τον τρόπο ταξιδιού, καθώς και τις συνθήκες εγκατάστασης και διαμονής στις παροικίες.
[…]
Η Μαρία Θανοπούλου είναι ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.