Για το βιβλίο: Οντέτ Βαρών-Βασάρ, Η ανάδυση μιας δύσκολης μνήμης: κείμενα για τη γενοκτονία των Εβραίων, Εστία, Αθήνα 2012 (β΄ έκδ. επαυξημ. 2013)

Λήδα Παπαστεφανάκη

τχ. 126, σ. 88-91

 

Το βιβλίο της Οντέτ Βαρών-Βασάρ αποτελεί συλλογή παλαιότερων δημοσιευμένων άρθρων αλλά και ομιλιών γύρω από το γεγονός της γενοκτονίας και τη μνήμη του. Πρόκειται για είκοσι συνολικά κείμενα που έχουν δημοσιευθεί σε πρακτικά συνεδρίων, σε συλλογικούς τόμους, εφημερίδες και περιοδικά, ενώ άλλα κείμενα έχουν αποτελέσει προφορικές εισηγήσεις της συγγραφέως σε ποικίλες εκδηλώσεις (παρουσιάσεις βιβλίων, ταινιών κλπ.) και δημοσιεύονται στον συγκεκριμένο τόμο για πρώτη φορά. Τα κείμενα του τόμου έχουν γραφεί στο χρονικό διάστημα από το 1994 έως το 2013, σε ένα διάστημα δηλαδή 20 χρόνων.

Κεντρικό ζήτημα του βιβλίου της Βαρών-Βασάρ είναι το πώς αντιμετωπίστηκε η γενοκτονία των ευρωπαίων Εβραίων από τις μαρτυρίες των επιζώντων και την ιστοριογραφία έως σήμερα. Το γεγονός της γενοκτονίας έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και στο δικό του πλαίσιο, αλλά αποτελεί επίσης ένα εντελώς ξεχωριστό γεγονός που υπερβαίνει το πλαίσιο του πολέμου, ένα γεγονός με δική του βαρύτητα και σημασία, τόσο πραγματική όσο και συμβολική. Αποτελεί το κορυφαίο γεγονός που σημάδεψε την ευρωπαϊκή ιστορία του 20ού αιώνα, ένα γεγονός που συνέβη στην καρδιά της Ευρώπης, που άγγιξε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και που δεν αφορά μόνον και αποκλειστικά τα θύματα, το εβραϊκό έθνος. Είναι μια ευρωπαϊκή υπόθεση που σημάδεψε τις συνειδήσεις των ανθρώπων του μεταπολεμικού κόσμου, μια υπόθεση που αμφισβήτησε και έθραυσε την αίσθηση του συνανήκειν σε μια κοινή ιστορία και κουλτούρα, αυτή της ουμανιστικής παράδοσης και του Διαφωτισμού, δηλαδή της νεωτερικότητας.

 

Η Λήδα Παπαστεφανάκη διδάσκει σύγχρονη ελληνική ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι συγγραφέας του βιβλίου: Εργασία, τεχνολογία και φύλο στην ελληνική βιομηχανία: η κλωστοϋφαντουργία του Πειραιά (1870–1940), Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2009

Tags  

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα