Για το βιβλίο: Παντελής Λέκκας, Αφαίρεση και εμπειρία: μια φορμαλιστική θεώρηση του ιδεολογικού φαινομένου, Τόπος, Αθήνα 2013

Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος

τχ. 126, σ. 81-83

 

Κανονικά, δεδομένου ότι σε αντίθεση με τα περισσότερα ευρωπαϊκά κομματικά συστήματα το ελληνικό σύστημα περιλαμβάνει πλέον κόμματα που καλύπτουν όλο το φάσμα των ιδεολογιών του 20ού αιώνα, από τον ναζισμό έως και τον σταλινικό μαρξισμό, περνώντας ενδιαμέσως από τον νεοφιλελευθερισμό, τη σοσιαλδημοκρατία και τον κινηματικό σοσιαλισμό, θα έπρεπε διαρκώς να συζητάμε για τις πολιτικές ιδεολογίες. Και τούτο, ανεξάρτητα από το ερώτημα αν οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής είναι ναζιστές ή αν τα ελληνικά κόμματα είναι αυθεντικοί εκπρόσωποι της μιας ή της άλλης ιδεολογίας. Το ερώτημα προς συζήτηση θα έπρεπε να είναι με ποιους τρόπους τα κόμματα και οι οπαδοί τους συμβιβάζουν τις «αφαιρέσεις» τους με τις «εμπειρίες» τους. Αυτό είναι ένα από τα κύρια ερωτήματα του τελευταίου βιβλίου του Παντελή Λέκκα. Ο συγγραφέας δεν ασχολείται με τις διαμάχες των ελληνικών κομμάτων αλλά, όπως γράφει στην πρώτη σελίδα του βιβλίου, απορεί με γνήσιο θεωρητικό ενδιαφέρον για «την απόσταση λόγων και έργων στην πολιτική» (σ. 1). Απορεί, επίσης, και επιδιώκει να κατανοήσει με τα εργαλεία της κοινωνιολογικής θεωρίας και της ιστορικής κοινωνιολογίας το πώς οι εμπλεκόμενοι σε διαμάχες επιμένουν στις εμμονές τους και δεν αναγνωρίζουν την οπτική γωνία και τα δεδομένα που τους παρέχουν οι συνομιλητές τους. Εμμένουν στις «αφαιρέσεις» τους, προσαρμόζοντας τις «εμπειρίες» τους, ερμηνεύοντάς τις δηλαδή με τρόπο που οι «αφαιρέσεις» να μένουν σχεδόν άτρωτες. Γι’ αυτό και ο τίτλος του βιβλίου είναι «αφαίρεση και εμπειρία».

 

Ο Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος διδάσκει πολιτική επιστήμη στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Tags  

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα