Για το βιβλίο: Raphaël Glucksmann, Τα παιδιά του κενού: Από το αδιέξοδο του ατομικισμού στην αφύπνιση των πολιτών, μτφρ. Βάλια Καϊμάκη, εκδόσεις Πόλις, Αθήνα 2019, 224 σ.

Θωμάς Ψήμμας

τχ, 149

 

Το να είσαι φιλελεύθερος στη Μόσχα ή στο Πεκίνο του 1970 είναι μια ηρωική στάση, το να είσαι φιλελεύθερος στο Παρίσι ή στο Σαν Φρανσίσκο το 2018 δεν πηγάζει από μια ανάλογη τάση της καρδιάς και του πνεύματος»

(Glucksmann, Τα παιδιά του κενού, σ. 15).

Τα Παιδιά του κενού του Γάλλου δημοσιογράφου και σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ Raphaël Glucksmann (σε άρτια μετάφραση της Βάλιας Καϊμάκη) αποτελούν ένα δοκίμιο-οιονεί αφυπνιστικό κάλεσμα προς τη γαλλική, την ευρωπαϊκή και εν γένει την παγκόσμια κοινωνία των πολιτών. Όπως καταδεικνύει ο τίτλος, το βιβλίο απευθύνεται στα «παιδιά του κενού», ήτοι σε μια ποικιλόμορφη ομάδα, η οποία έχει ως ενοποιητικό γνώρισμα το –ευχερώς διαπιστώσιμο– γεγονός ότι μαστίζεται από την απουσία ενός συλλογικού οράματος. Η έννοια «παιδιά» δεν χρησιμοποιείται με την κυριολεκτική έννοια του όρου, καθώς καταλαμβάνει ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα, το οποίο οριοθετείται χρονολογικά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου (1989), δηλαδή από την –εντέλει διαψευσμένη– υπόθεση εργασίας του Fukujama περί «τέλους της ιστορίας», και έπειτα. Απεναντίας, ο όρος «κενό» θα πρέπει να ερμηνευθεί στην πιο κυριολεκτική του διάσταση, εφόσον αποτυπώνει το τριπλό κενό που βιώνει ο «μέσος άνθρωπος» στις ατομιστικές κοινωνίες της ύστερης νεωτερικότητας: κενό ενός συλλογικά διαμορφωμένου και κοινά διαμοιρασμένου οράματος, κενό διακριτών ιδεολογικών ταυτίσεων, κενό πολιτικής αντιπροσώπευσης της νέας γενιάς και των μη προνομιούχων κοινωνικών στρωμάτων.

[…]

Ο Θωμάς Ψήμμας είναι υποψήφιος διδάκτορας Φιλοσοφίας του Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1 Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Glucksmann διετέλεσε αρθρογράφος του περιοδικού Le Nouvel Observateur και διευθυντής του Le Nouveau Magazine Litteraire, από το οποίο απομακρύνθηκε λόγω της επικριτικής αρθρογραφίας του περιοδικού κατά του προέδρου Macron.

2 Βλ. Francis Fukujama, Το τέλος της ιστορίας και ο τελευταίος άνθρωπος, μτφρ. Αχ. Φακατσέλη, εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα 1992.

3 Όπως παρατηρεί ο Glucksmann (Τα παιδιά του κενού: Από το αδιέξοδο του ατομικισμού στην αφύπνιση των πολιτών, μτφρ. Βάλια Καϊμάκη, Πόλις, Αθήνα 2019, σ. 83), «εμείς γεννηθήκαμε σ’ έναν κόσμο όπου το πρόβλημα δεν είναι οι πολλές ιδεολογίες, αλλά το ακριβώς αντίθετο: το κενό».

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα