Για το βιβλίο: Σεραφείμ Ι. Σεφεριάδης, Λαϊκισμός, Δημοκρατία, Αριστερά. Η πρόκληση της μεθόδου, εκδ. Τόπος, Αθήνα 2021, 400 σ.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ Ι. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Τχ. 157

Ένα πεδίο ακαδημαϊκής και δημοσιογραφικής συζήτησης έχει ανοίξει γύρω από τον λαϊκισμό από το τελευταίο τέταρτο του 20ού αι. –ή και νωρίτερα με το γενέθλιο βιβλίο γύρω από το θέμα, Populism: Its Meaning and National Characteristics, σε επιμέλεια των Ionescu και Gellner (Macmillan, 1969, σ. 375)– και έχει επανέλθει την τελευταία δεκαετία με ανάλογη δυναμική και διαφορετικούς όρους πλαισίωσης. Το βιβλίο του Σεραφείμ Ι. Σεφεριάδη προτείνει μια ανάγνωση της έννοιας «λαϊκισμός» ως ψευδούς επίκλησης του λαϊκού. Πρόκειται δηλαδή για λόγο και πρακτικές που, ενώ φέρουν τον μανδύα του λαϊκού, στην πραγματικότητα δεν είναι. Το αξιακό-γνωστικό στοιχείο από το οποίο αφορμάται η πρόταση του συγγραφέα είναι η επέκταση και η εμβάθυνση της δημοκρατίας: μέριμνες ώστε οι κοινωνίες να ελέγχουν οι ίδιες την πορεία τους και «να αποτρέπεται η ατομική ιδιοποίηση κοινωνικά παραγόμενου πλούτου» (σ. 210). Σύμφωνα με την ανάλυση του συγγραφέα, τα κοινωνικά κινήματα οφείλουν να βρίσκονται σε εγρήγορση για να αποτρέπουν τυχόν χειραγώγησή τους από τον λαϊκισμό.

Ο συγγραφέας καταλήγει στην πρόταση αυτή μετά από εκτενή κριτική αποτίμηση των δύο κυριότερων θεωρητικών προσεγγίσεων στο πλαίσιο των «λαϊκιστικών σπουδών» (καθώς και των κανονιστικών τους κινήτρων), που είτε υπερασπίζονται νεοσυντηρητικές πολιτικές καταγγέλλοντας ως «λαϊκισμό» οτιδήποτε αντίκειται στους νεοφιλελεύθερους διακανονισμούς, είτε προωθούν μια νέα μορφή ρεφορμισμού ως τη μόνη δυνατή απάντηση στις ολοένα εντεινόμενες συστημικές δυσλειτουργίες. Είτε όμως οι προσεγγίσεις αυτές υποδέχονται ευμενώς τον λαϊκισμό είτε στέκονται επικριτικά απέναντί του, εμφανίζουν εντούτοις αναλογίες ‒ κατά το ότι αμφότερες τον θεωρούν ως μανιχαϊκά αντιπαραθετικές εγκλήσεις ενός «καλού λαού» απέναντι σε διεφθαρμένες ελίτ. Το σημείο στο οποίο ο Σεφεριάδης επικεντρώνει την κριτική του είναι το ότι αυτή η «μανιχαϊκή» εννοιολόγηση εκβάλλει στην από κοινού κατηγοριοποίηση ουσιωδώς ανόμοιων λόγων-ιδεολογιών-κινημάτων: μια ψευδο-κατηγορία που στην υποδήλωσή της περιλαμβάνει τόσο εγχειρήματα που επιδιώκουν διεύρυνση της δημοκρατίας όσο και εκείνα που αποσκοπούν στη συρρίκνωση ή την κατάλυσή της. Ως αποτέλεσμα, τα ερευνητικά αποτελέσματα είναι άκρως αποκαρδιωτικά. Επικαλούμενος τον Giovanni Sartori, στη μνήμη του οποίου αφιερώνει το βιβλίο, υποστηρίζει ότι, κατ’ αναλογία με την έννοια της ομάδας (group theory), που παρήγαγε έναν όγκο εμπειρικής έρευνας, ο «μανιχαϊκός λαϊκισμός» στις μέρες μας αποτελεί μια «ψευδο-καθολικότητα με μηδαμινή εμπειρική αξία» (σ. 158).

[…]

Η Δέσποινα Παπαδημητρίου είναι καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα