Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΜΙΑΣ ΣΤΗΛΗΣ

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ: ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Τχ. 158-159

Έλλη Δρούλια

«Τα Βιβλία που λάβαμε» ανήκουν στην κατηγορία του τακτικού δημοσιεύματος με ορισμένη θεματολογία, κατά συνέπεια μπορεί να ενταχθεί στην κατηγορία «στήλη», ή «ρουμπρίκα». Η ονομασία «στήλη» αντλεί το όνομά της από τον χωρισμό του κειμένου εφημερίδας ή περιοδικού σε κάθετα τμήματα, σε στήλες που διευκολύνουν την ανάγνωση. Και τέτοιες στήλες κυμαίνονται από μία (μονόστηλο), έως και τέσσερις (τετράστηλο), και πολύ σπάνια για τις εφημερίδες μπορεί να φτάνουν και τις πέντε στήλες, με συνηθέστερες όμως τις περιπτώσεις του δίστηλου ή και του τρίστηλου. Ως προς το περιεχόμενο, μια «στήλη» δημιουργείται στις περιπτώσεις που ο Τύπος καταπιάνεται συστηματικά με ένα συγκεκριμένο θέμα, το οποίο εμφανίζεται, συνήθως, στην ίδια σελίδα και στο ίδιο σημείο του έντυπου περιοδικής κυκλοφορίας, χτίζοντας μια συγκεκριμένη δομή, γνωστή και αναμενόμενη από τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες. Η δομή αυτή, με τις επιλογές και τα προτάγματα, αποκαλύπτει το αξιακό σύστημα και τις προτεραιότητες που έχει θέσει, αν και η διάρθρωση της θεματολογικής παρουσίασης της ύλης στις μέρες μας έχει τυποποιηθεί και είναι κοινή. Οι στήλες χωρίζονται σε μόνιμες στήλες και περιοδικές που εμφανίζονται μόνον όταν υπάρχει αντίστοιχο περιεχόμενο. Παραδείγματα για μια εφημερίδα είναι οι «Εσωτερικές Ειδήσεις», και οι «Εξωτερικές Ειδήσεις», οι «Οικονομικές Ειδήσεις», η «Αλληλογραφία» και άλλες, διάφορες. Για τα περιοδικά μπορεί να είναι το «Σημείωμα της Συντακτικής Επιτροπής», τα «Άρθρα», οι «Συνεντεύξεις», τα «Χρονικά», τα «Αφιερώματα», οι «Βιβλιοκρισίες-Βιβλιοπαρουσιάσεις». Ο άλλος όρος, «ρουμπρίκα», αποτελεί λόγιο δάνειο από τα ιταλικά με λατινική ρίζα και παραπέμπει στην σταθερή θεματολογία, αλλά σημαίνει και τα τυπογραφικά διακοσμητικά σχέδια που σηματοδοτούν την αρχή ή και το τέλος κεφαλαίων, ενοτήτων, μερών εκδόσεων.

Τα Σύγχρονα Θέματα, Τριμηνιαία Έκδοση Επιστημονικού Προβληματισμού και Παιδείας διανύει τη δεύτερη περίοδο κυκλοφορίας του. Τα τεύχη 1-24 κυκλοφόρησαν τα χρόνια 1962-1966 από μια ομάδα επιστημόνων που ήθελαν να συμβάλουν στην διαμόρφωση της στρατηγικής για την οικονομική ανάπτυξη και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, στο πλαίσιο της ένταξης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Το 1978, μπήκε στην δεύτερη περίοδό του, ξαναρχίζοντας την αρίθμηση από τον αριθμό 1, κάνοντας μια στροφή προς τις ανθρωπιστικές επιστήμες.

[…]

Η Έλλη Δρούλια είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, και μεταπτυχιακού τίτλου της Σορβόννης Ι. Από το 1992 εργάζεται στην Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και από το 2015 έως το 2021 ως διευθύντρια της Βιβλιοθήκης.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα