Η ΔΙΚΑΙΙΚΗ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Χριστίνα Τσακιστράκη

τχ. 150-152

Αφορμώμενο από την πρόσφατη αναθεώρηση του νομικού ορισμού του βιασμού στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα (ισχύς από 01.07.2019), το παρόν άρθρο παρακολουθεί την εξέλιξη της δικαιικής εννοιολόγησης του βιασμού, επιχειρώντας παράλληλα να αποτυπώσει την επ’ αυτού καίρια συμβολή της φεμινιστικής θεωρίας του δικαίου. Αναδεικνύει αρχικά τον πλαισιοκεντρικό χαρακτήρα του νομικού ορισμού του βιασμού, εισφέροντας χαρακτηριστικά σημεία της νομικής του ιστορίας. Εν συνεχεία, παρουσιάζει βασικές θέσεις της φεμινιστικής θεωρίας του δικαίου, υποστηρίζοντας τον καθοριστικό αντίκτυπό τους στην αναθεώρηση της δικαιικής εννοιολόγησης του βιασμού. Πραγματεύεται, τέλος, καίρια ζητήματα αναφορικά με την εννοιολόγηση της συναίνεσης, η οποία αναδεικνύεται σε πολλές δυτικές έννομες τάξεις, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, ως κεντρική έννοια του σύγχρονου νομικού ορισμού του βιασμού.

Η αναθεώρηση του νομικού ορισμού του βιασμού στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα και η εισαγωγή μιας νέας διάταξης που στοιχειοθετεί τον βιασμό με επίκεντρο την απουσία συναίνεσης (α. 336, παρ. 5 ΠΚ, με ισχύ από 01.07.2019) έφεραν στο φως μια κρίσιμη διερώτηση αναφορικά με το σημασιολογικό περιεχόμενο του βιασμού στο σύγχρονο δικαιικό και κοινωνικό πλαίσιο. Τι σημαίνει βιασμός; Με ποιο κριτήριο πρέπει να στοιχειοθετείται; Πώς οφείλει να εννοιοδοτεί τo αδίκημα του βιασμού ένα δικαιοπολιτικό συγκείμενο, διακηρυκτικό δημοκρατικό στόχο του οποίου συνιστά η επίτευξη της ουσιαστικής έμφυλης ισότητας;

Το παρόν άρθρο θα επιχειρήσει να πλαισιώσει την προκείμενη συζήτηση ανακαλώντας σημεία από τη νομική εννοιολογική ιστορία του βιασμού και αναδεικνύοντας την καίρια συμβολή της φεμινιστικής θεωρίας του δικαίου στην εννοιολογική ανασήμανση του βιασμού εντός του δικαιικού πλαισίου. Στη συνέχεια, θα επιχειρήσει να επισημάνει κρίσιμες παραμέτρους αναφορικά με την εννοιολόγηση της συναίνεσης στο πλαίσιο της νομικής ρύθμισης του βιασμού, δεδομένου ότι η σύγχρονη τάση που καταγράφεται στις δυτικές έννομες τάξεις κατατείνει προς τη νομική αντιμετώπιση του βιασμού, με επίκεντρο την απουσία συναίνεσης ή την καταφατική εκφορά της συναίνεσης.

Ι. Σχετικά με τη δικαιική εννοιολόγηση του βιασμού

Η πλαισιοκεντρική εννοιολόγηση

Μια σύντομη αναδρομή στη νομική ιστορία του βιασμού καταδεικνύει τη ριζική διαφοροποίηση της εννοιολόγησής του ανάλογα με τα ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα στα οποία εντάσσεται και τον τρόπο με τον οποίο τα εν λόγω συμφραζόμενα εννοιοδοτούν τους έμφυλους ρόλους, τις έμφυλες σχέσεις και τη σεξουαλικότητα. Τα ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα στα οποία τοποθετείται ανά περιόδους ο νομοθέτης παράγουν ριζικές μεταβολές αφενός ως προς τη νομική στοιχειοθέτηση του βιασμού (τι σημαίνει βιασμός; Πότε τελείται ένας βιασμός;) και αφετέρου ως τον ποινικό χαρακτηρισμό του εγκλήματος (ποιο έννομο αγαθό προσβάλλει; Σε ποια κατηγορία ποινικών αδικημάτων κατατάσσεται;). Η εννοιολόγηση του βιασμού συγκροτεί, επομένως, ένα δυναμικό πεδίο που επικαθορίζεται από το ιστορικό, πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο.

[…]

Η Χριστίνα Τσακιστράκη είναι διδάκτωρ Νομικής, μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα