Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ (Ή ΟΤΑΝ Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ): ΧΡΥΣΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Θεόδωρος Ρακόπουλος

τχ. 150-152

Η Κύπρος βρίσκεται, το τελευταίο διάστημα, στην καρδιά του παγκόσμιου ενδιαφέροντος σε ό,τι αφορά τη σκανδαλολογία που σχετίζεται με το φαινόμενο των χρυσών διαβατηρίων. Η έρευνα του δικτύου Al Jazeera κατέληξε στις αρχές Σεπτέμβρη του 2020 στη δημοσιοποίηση των «Cyprus Papers», μιας πρωτότυπης σειράς άρθρων, βίντεο και διαδραστικών αναρτήσεων, που αποκαλύπτουν ότι τα «χρυσά διαβατήρια» στην Κύπρο είναι ένα διεθνές ζήτημα και ένα πολιτικό πρόβλημα. Συγκεκριμένα, δεκάδες από τους χιλιάδες που πολιτογραφήθηκαν ως Κύπριοι πολίτες τα τελευταία πέντε χρόνια, στην ουσία «αγοράζοντας» την κυπριακή ιθαγένεια, είναι επενδυτές που απέκτησαν τον πλούτο τους είτε παράνομα είτε με μεθόδους που, όταν δεν είναι νομικά ολισθηρές, είναι σίγουρα ηθικοπολιτικά συζητήσιμες. Ανάμεσά τους είναι το 9ο πλουσιότερο άτομο στη Ρωσία, ο ολιγάρχης πίσω από τον σημερινό Πρόεδρο της Ουκρανίας, έναν πρώην δήμαρχος της Μόσχας, ένας ολιγάρχης που εμπλέκεται στο σκάνδαλο Manafort που φέρνει τον Ντόναλντ Τραμπ κοντά στο Κρεμλίνο, καθώς και πολλοί διεθνείς εγκληματίες που επί του παρόντος καταζητούνται, ο αυταρχικός ηγέτης της Καμπότζης και η οικογένειά του, αλλά και ένας άνδρας που καταζητεί η Ιντερπόλ για τη συμμετοχή του στο σκάνδαλο της Μαλαισίας 1MDB, με τη διασπάθιση εκατομμυρίων ευρώ δημοσίου χρήματος. Τελικά, με νέες αποκαλύψεις τον Οκτώβριο του 2020, το Al Jazeera εξέθεσε ανεπανόρθωτα το κυπριακό πολιτικό σύστημα μέσω ενός ρεπορτάζ που αποκάλυπτε πως, με τη διαμεσολάβηση πολιτικού προσωπικού υψηλών κλιμακίων (εν προκειμένω ενός βουλευτή και του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων), μπορεί κανείς να «αγοράσει» το κυπριακό διαβατήριο ακόμα και αν εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση εναντίον του. Ακολούθησε πολιτικός σεισμός, με την παραίτηση των δύο υψηλά ιστάμενων πολιτικών προσώπων και την έκθεση του ίδιου του Προέδρου, το οικογενειακό δικηγορικό γραφείο του οποίου, εξάλλου, έχει διαχειριστεί την πώληση ικανού αριθμού διαβατηρίων.

Η παρούσα μελέτη απλά αφορμάται από τις εν λόγω αποκαλύψεις, οι οποίες έχουν τη δημοσιογραφική τους αξία αλλά εννοιολογικά το μόνο που μας προσφέρουν είναι έναν επικαιρικό αναστοχασμό παρόμοιο με εκείνον των Paradise και των Panama Papers του 2016. Δηλαδή, μια ανακλαστική μελαγχολία ότι το «σύστημα είναι έτσι» και πως, για όσους στρατεύονται κριτικά απέναντί του, δεν υπάρχουν εκπλήξεις: οι αποκαλύψεις του Al Jazeera δεν είναι παρά επιβεβαίωση όσων ήδη γνωρίζαμε.

[…]

Ο Θεόδωρος Ρακόπουλος είναι αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όσλο.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα