Συνέντευξη με τον Robert Skidelsky
τχ. 126, σ. 20- 21
ΣΘ: Πώς θα αξιολογούσατε τις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες στην ευρωζώνη; Πιστεύετε ότι τα μέτρα λιτότητας θα συνεισφέρουν στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας; Πρέπει τα μέτρα λιτότητας να εφαρμοστούν ενιαία στο σύνολο της ΟΝΕ ή μήπως θα ήταν αποτελεσματικότερο αν τα κράτη-μέλη με δημοσιονομικό πλεόνασμα μείωναν τα πλεονάσματά τους;
Σκιντέλσκι: Η ευρωζώνη βρίσκεται σε μία (πολύ) αργή τροχιά ανάκαμψης. Τα περισσότερα κράτη-μέλη αναμένεται να έχουν αναιμική οικονομική μεγέθυνση το 2014. Δεν βλέπω κανέναν λόγο βάσει του οποίου η λιτότητα συνεισφέρει στην ανάκαμψη. Οι πολιτικές λιτότητας βασίζονται σε λανθάνουσα οικονομική θεωρία –στη σουηβή νοικοκυρά της Angela Merkel–, κατά την οποία κάθε χρεωμένο άτομο οφείλει να μειώσει τα έξοδά του. Αν το κάναμε αυτό όλοι μαζί ταυτόχρονα, θα λιμοκτονούσαμε. Βεβαίως και θα ήταν αποτελεσματικότερο αν οι πλεονασματικές χώρες μείωναν τα πλεονάσματά τους, αλλά πώς ακριβώς θα συμβεί αυτό; Η μόνη λύση είναι ένα κοινοτικό πρόγραμμα επενδύσεων.
Ο Robert Skidelsky είναι επίτιμος καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Warwick, μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας στην ιστορία και τα οικονομικά και μέλος της Βουλής των Λόρδων. Ο συγγραφέας της τρίτομης βιογραφίας του John Maynard Keynes, ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα στο Εργατικό Κόμμα, κατόπιν έγινε ο εκπρόσωπος του Συντηρητικού Κόμματος στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Λόρδων, για να ωθηθεί σε αποχώρηση λόγω της αντίθεσής του στην επέμβαση του Νάτο στο Κόσοβο, το 1999. Με αφορμή τη συμμετοχή του ως κεντρικού ομιλητή στο συνέδριο του Οικονομικού Ινστιτούτου Levy, τον Νοέμβριο του 2013 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μας έδωσε μία σύντομη αλλά ενδιαφέρουσα και περιεκτική συνέντευξη.