Η επανάσταση στον ακαδημαϊκό χώρο μπορεί να προέλθει μόνο από τους φοιτητές

Συνέντευξη με τον Robert Skidelsky
τχ. 126, σ. 20- 21

ΣΘ: Πώς θα αξιολογούσατε τις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες στην ευρωζώνη; Πιστεύετε ότι τα μέτρα λιτότητας θα συνεισφέρουν στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας; Πρέπει τα μέτρα λιτότητας να εφαρμοστούν ενιαία στο σύνολο της ΟΝΕ ή μήπως θα ήταν αποτελεσματικότερο αν τα κράτη-μέλη με δημοσιονομικό πλεόνασμα μείωναν τα πλεονάσματά τους;
Σκιντέλσκι: Η ευρωζώνη βρίσκεται σε μία (πολύ) αργή τροχιά ανάκαμψης. Τα περισσότερα κράτη-μέλη αναμένεται να έχουν αναιμική οικονομική μεγέθυνση το 2014. Δεν βλέπω κανέναν λόγο βάσει του οποίου η λιτότητα συνεισφέρει στην ανάκαμψη. Οι πολιτικές λιτότητας βασίζονται σε λανθάνουσα οικονομική θεωρία –στη σουηβή νοικοκυρά της Angela Merkel–, κατά την οποία κάθε χρεωμένο άτομο οφείλει να μειώσει τα έξοδά του. Αν το κάναμε αυτό όλοι μαζί ταυτόχρονα, θα λιμοκτονούσαμε. Βεβαίως και θα ήταν αποτελεσματικότερο αν οι πλεονασματικές χώρες μείωναν τα πλεονάσματά τους, αλλά πώς ακριβώς θα συμβεί αυτό; Η μόνη λύση είναι ένα κοινοτικό πρόγραμμα επενδύσεων.

Ο Robert Skidelsky είναι επίτιμος καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Warwick, μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας στην ιστορία και τα οικονομικά και μέλος της Βουλής των Λόρδων. Ο συγγραφέας της τρίτομης βιογραφίας του John Maynard Keynes, ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα στο Εργατικό Κόμμα, κατόπιν έγινε ο εκπρόσωπος του Συντηρητικού Κόμματος στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Λόρδων, για να ωθηθεί σε αποχώρηση λόγω της αντίθεσής του στην επέμβαση του Νάτο στο Κόσοβο, το 1999. Με αφορμή τη συμμετοχή του ως κεντρικού ομιλητή στο συνέδριο του Οικονομικού Ινστιτούτου Levy, τον Νοέμβριο του 2013 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μας έδωσε μία σύντομη αλλά ενδιαφέρουσα και περιεκτική συνέντευξη.

Tags  

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα