Η επίπτωση της οικονομικής κρίσης στην ελληνική αγορά εργασίας: μια γενική εκτίμηση

Αλέξης Ιωαννίδης
τχ. 120, σ. 54-60

 

Εισαγωγή

Η οξύτατη οικονομική κρίση που εμφανίστηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας κρίσης, σε συνδυασμό με τον τρόπο αντιμετώπισής της που ακολουθείται στα πλαίσια της ζώνης του ευρώ, έχει ως βασικό της αποτέλεσμα τη ραγδαία επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, τη μεγάλη μείωση της απασχόλησης και την αντίστοιχη αύξηση της ανεργίας. Στην εργασία αυτή, παρουσιάζονται οι εξελίξεις σε βασικές διαστάσεις της δομής της απασχόλησης και της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα σε μία συγκριτική βάση. Στόχος της είναι να παρέχει στον αναγνώστη μία γενική εικόνα της κατάστασης στην αγορά εργασίας, καθώς και μία πιο αναλυτική παρουσίαση των ζητημάτων του «κρυμμένου» εργατικού δυναμικού (κρυφή ανεργία) και της εξέλιξης του χρόνου εργασίας. Ως σημείο αναφοράς λαμβάνεται το α΄ εξάμηνο του 2009, όταν η κρίση δεν είχε ακόμη εμφανιστεί στην Ελλάδα, ενώ ως τελικό σημείο λαμβάνεται το α΄ εξάμηνο του 2012.

Θα πρέπει, εδώ, να σημειωθεί ότι παρότι τα στατιστικά δεδομένα, που προέρχονται από την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού (στο εξής ΕΕΔ) της ΕΛΣΤΑΤ είναι πολύ πρόσφατα (αφού η στατιστική επεξεργασία τους, πριν καταστούν διαθέσιμα διαρκεί κάποιο χρονικό διάστημα), η μεταβολή των μεγεθών της απασχόλησης και της ανεργίας είναι τόσο ραγδαία, που το ποσοστό ανεργίας έχει ήδη αυξηθεί σημαντικά. Αυτό δεν μειώνει την αξία των συμπερασμάτων της συγκριτικής ανάλυσης που ακολουθεί, αφού η επικείμενη εξέλιξη της αγοράς εργασίας αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τα συμπεράσματα αυτά.

 

Ο Αλέξης Ιωαννίδης διδάσκει οικονομικά της εργασίας στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. ([email protected])

Tags  

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα