Η ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

Τχ. 158-159

Georges Banu

Πώς να μιλήσεις γι’ αυτόν δίχως να μιλήσεις για τον εαυτό σου; Και γιατί να το κάνω; Γιατί να αποφύγω την εξομολόγηση στο όνομα της ψυχρής καταγραφής και του σεβασμού για το έργο; Αρνούμαι αυτή την απαγόρευση και θέλω να την υπερβώ, για να πω πόσο ειλικρινά με αγγίζει τόσο ο άνθρωπος Χανς-Τις Λέμαν, όσο και η σκέψη του, πόσο αυτή η φιλία, άλλοτε κοντινή, άλλοτε απόμακρη μετρούσε για μένα.

Στον Χανς-Τις θαύμαζα πάντα την αίσθηση του χιούμορ, και τον τρόπο που αυτό συνδυαζόταν με την ευρύτητα της γνώσης. Πάντα αυτά τα δύο ήταν μαζί, με άλλες προτεραιότητες κατά καιρούς, αλλά ποτέ δεν έλειπε κάποιο από τα δύο. Μπορούσαμε να μιλάμε για το θέατρο και να σχολιάζουμε, με έναν τρόπο ανάκατο, μικτό· αυτό με γοήτευε πάντα στον Χανς-Τις, αυτό έκανε τον λόγο του τόσο ζωντανό, αφαιρώντας του κάθε βάρος, δίχως ταυτόχρονα ποτέ να ξεπέφτει στην ελαφρότητα. Αυτή η μείξη με κέρδισε από τις πρώτες συναντήσεις μας. Κι είναι αυτή που ζωντάνευε τις συναντήσεις, συχνά, των τεσσάρων μας, με την Ελένη Βαροπούλου και τη Μονίκ Μπορί [Monique Borie].

[…]

Ο Ζωρζ Μπανού (1943-2023) ήταν συγγραφέας, θεατρολόγος και κριτικός, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Sorbonne Nouvelle – Paris 3

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα