Η κατάσταση των ακαδημαϊκών ελευθεριών στην Τουρκία

Ζεϋνέπ Γκαμπετί

τχ. 138-139

 

Η Νούριγιε Γκιούλμεν (Nuriye Gülmen), βοηθός ερευνήτρια που είχε αποπεμφθεί από το πανεπιστήμιο με βάση διάταγμα εκτάκτου ανάγκης, βρισκόταν στην 264η μέρα απεργίας πείνας στις 27 Νοεμβρίου 2017, όταν δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης που είχαν υποβάλει οι δικηγόροι της. Η Γκιούλμεν βρίσκεται στη φυλακή επειδή είχε ζητήσει πίσω τη δουλειά της. Έναν χρόνο πριν, είχε ξεκινήσει μαζί με τον επίσης απολυμένο νηπιαγωγό Σεμίχ Όζακτσα (Semih Özakça) ολονύκτια διαμαρτυρία, κατασκηνώνοντας μπροστά από το Μνημείο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε έναν πολυσύχναστο δρόμο της Άγκυρας. Όταν άρχισε να διογκώνεται η υποστήριξη απέναντί τους και να διευρύνεται η κάλυψη της διαμαρτυρίας τους από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η αστυνομία προχώρησε στην καταστολή του πλήθους και έθεσε υπό προσωρινή κράτηση τους δύο εκπαιδευτικούς, οι οποίοι στη συνέχεια συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι ανήκουν σε ακροαριστερή οργάνωση.

Ο τριαντατετράχρονος Μεχμέτ Φατίχ Τιράς (Mehmet Fatih Tiras) είχε μόλις λάβει τον τίτλο τού διδάκτορα τον Ιούνιο του 2016, όταν αποπέμφθηκε από το Πανεπιστήμιο Τσουκούροβα επειδή συνυπέγραψε το κείμενο «Ακαδημαϊκοί Υπέρ της Ειρήνης». Έκτοτε, ο Τιράς υπέβαλε πολλές αιτήσεις για να εργαστεί σε άλλα τουρκικά πανεπιστήμια, εκ των οποίων κανένα δεν τον έκανε δεκτό, με τον υπαινιγμό πως ο κυριότερος λόγος ήταν το γεγονός ότι είχε υπογράψει το προαναφερθέν κείμενο. Ο Τιράς αυτοκτόνησε τον Φεβρουάριο του 2017.

Ο επίκουρος καθηγητής Μουσταφά Σαντίκ Ακντάγκ (Mustafa Sadik Akdağ) από το Πανεπιστήμιο Ορντού υποβλήθηκε σε έρευνα για υποτιθέμενους δεσμούς με την οργάνωση Γκιουλέν (Gülen) έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016. Κι εκείνος αυτοκτόνησε, αφήνοντας ένα σημείωμα που έλεγε ότι τον συκοφαντούν.

Αν και ακραίες, οι περιπτώσεις αυτές συμπυκνώνουν τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας στην Τουρκία διώκονται, στερούνται το δικαίωμα να διδάσκουν και ενοχοποιούνται. Πρέπει να ειπωθεί ότι οι κριτικοί πανεπιστημιακοί ποτέ δεν απολάμβαναν πλήρη ακαδημαϊκή ελευθερία στη χώρα, κυρίως λόγω των αυταρχικών τάσεων του πολιτικού κατεστημένου. Όμως, με τις διώξεις ενάντια στους Ακαδημαϊκούς Υπέρ της Ειρήνης και με τις εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, οι ακαδημαϊκές ελευθερίες έχουν περισταλεί σε έναν πρωτοφανή μέχρι τώρα βαθμό.

[…]

Μτφρ. Βίκυ Ιακώβου

 

Η Ζεϋνέπ Γκαμπετί (Zeynep Gambetti) διδάσκει Πολιτική Θεωρία στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βοσπόρου. Μεταξύ των δημοσιεύσεών της περιλαμβάνονται οι εξής: Judith Butler, Zeynep Gambetti, Leticia Sabsay (επιμ.), Vulnerability in Resistance, Duke University Press, Ντάραμ 2016, και Zeynep Gambetti, Marcial Godoy-Anativia (επιμ.), Rhetorics of Insecurity: Belonging and Violence in the Neoliberal Era, SSRC/New York University Press, Νέα Υόρκη 2013

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα