Η κρίση στην ύστερη νεωτερικότητα

 

Θάνος Λίποβατς

τχ. 145-146

Ι. Το ανοίκειο στον 20ό και 21ο αιώνα

Ο πόλεμος του 1914-18 και οι συνέπειές του αποτέλεσαν το κατεξοχήν τραυματικό γεγονός και τη θεμελιακή κρίση της ύστερης νεωτερικότητας, καθώς και την αρχή του τέλους της ευρωπαϊκής ηγεμονίας στον κόσμο. Η νέα γενιά των διανοουμένων διαπίστωσε το τέλος της κυριαρχίας της φιλελεύθερης αστικής και της σοσιαλδημοκρατικής ιδεολογίας της γραμμικής προόδου της ιστορίας, η οποία απορροφά και αποσιωπά κάθε ρωγμή και κάθε αποτυχία στις προσδοκίες των υποκειμένων, τόσο στο ατομικό όσο και στο συλλογικό επίπεδο.

Ο Franz Rosenzweig, όπως και άλλοι νέοι διανοητές της γενιάς του, (εβραίοι, χριστιανοί και αθεϊστές), άσκησε ριζική κριτική στον μέχρι τότε αισιόδοξο ορθό Λόγο που κινεί την ιστορία, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τις έννοιες της συνέχειας, της αιτιοκρατίας, της (εξελικτικής, συσσωρευτικής, ασυμπτωτικής και ποσοτικής) προόδου, της εμμενούς σωτηρίας και της εκλογίκευσης του κακού. Εδώ, η χρονική στιγμή του παρόντος είναι φευγαλέα και ασήμαντη εμπρός στο μέλλον και απωθεί το παρελθόν.

Όχι μόνο στη φιλελεύθερη ουτοπία αλλά και στη διαλεκτική σκέψη του Hegel και του Marx, η χρονικότητα χαρακτηρίζεται από την κατηγορία της αναγκαιότητας. Ο Rosenzweig τόνισε, δε, ότι ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν αποτέλεσε πλέον μία στιγμή της διαλεκτικής του πνεύματος στον Hegel, υπήρξε μία καθαρή καταστροφή, μία κακή ρήξη της εγελιανής έννοιας της παγκόσμιας ιστορίας, την οποία ξεπέρασε «ολοκληρωτικά». Οι ολοκληρωτισμοί και οι μαζικές εξοντώσεις ανθρώπων είναι συνέπεια της φετιχοποίησης του έθνους, της ράτσας και της κοινωνικής τάξης μετά το 1880, κάτι που δεν υπάρχει ακόμα στον Hegel.

[…]

Ο Θάνος Λίποβατς είναι ομότιμος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα