Η ψυχανάλυση στη δίνη του αντισημιτισμού

Αριέλλα Ασέρ
τχ. 126, σ. 45-50
Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία (ΕΨΕ), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe καθώς και με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ, του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, διοργάνωσε στις 14 και 15 Μαρτίου 2014 διημερίδα για τον αντισημιτισμό, με τίτλο: «Γιατί ο αντισημιτισμός;».
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας αφορά κυρίως την προσπάθεια της ψυχαναλυτικής σκέψης να προσεγγίσει με τα δικά της μέσα ένα από τα πιο οδυνηρά φαινόμενα στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Μολονότι η ερμηνεία του αντισημιτισμού και της εβραϊκής γενοκτονίας δεν είναι δυνατόν να εξαντληθεί μέσω της ψυχαναλυτικής προσέγγισης, η ΕΨΕ –που αντλεί την καταγωγή της από το έργο του Σίγκμουντ Φρόυντ– αισθάνθηκε την υποχρέωση να παρουσιάσει ένα τμήμα του διαλόγου που έχει αναπτυχθεί στο διεθνές ψυχαναλυτικό κίνημα για την πάντα επίκαιρη αντισημιτική προκατάληψη. Εμπνευστής και συντονιστής αυτής της πρωτοβουλίας ήταν ο ψυχαναλυτής Νίκος Τζαβάρας. Προσκεκλημένος ομιλητής κατά την έναρξη της διημερίδας ήταν o ισραηλινός ψυχαναλυτής και ιστορικός Eran Rolnik με θέμα: «Ιστορία και ασυνείδητο: η θέση του τραύματος κατά την ανάπτυξη της ψυχανάλυσης στο Ισραήλ».

Στη συνέχεια, οι ψυχαναλυτές εισηγητές από την Ελλάδα αναφέρθηκαν σε διαφορετικές πλευρές της θεματικής, επιδιώκοντας τον διάλογο με τους παρευρισκομένους: Αθανάσιος Αλεξανδρίδης: «Ο αντισημιτισμός ως ναρκισσισμός του θανάτου»• Μαρίλια Aisensein: «Για την υπακοή: η παθολογία του κομφορμισμού»• Αριέλλα Ασέρ: «Η ψυχανάλυση στη δίνη του αντισημιτισμού»• Ελένη Berner: «Ο αντισημιτισμός στις ψυχαναλύσεις στη Βιέννη –αποτελέσματα μιας ομάδος εργασίας με διεθνή συμμετοχή»• Χρυσή Γιαννουλάκη: «Μυθολογία και προπαγάνδα του αντισημιτισμού –το παράδειγμα μιας ταινίας»• Σωτήρης Μανωλόπουλος: «Ιούδας φλεγόμενος»• Κλαίρη Συνοδινού: «Καθήκον συνδέσεων-Καθήκον μνήμης».

Η Αριέλλα Ασέρ είναι μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας

Tags  

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα