Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ. ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ (ΟΜΟ)ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Για το βιβλίο: Dagmar Herzog, Η σεξουαλικότητα στην Ευρώπη τον 20ό αιώνα. Μια ιστορία, μετφρ. Πελαγία Μαρκέτου, επιστ. επιμ. Έφη Αβδελά, Gutenberg 2022, 352 σ.

Τχ. 158-159

Κώστας Γιαννακόπουλος

Θα ήθελα να καλωσορίσω την έκδοση στα ελληνικά του βιβλίου της Ντάγκμαρ Χέρτζογκ (Dagmar Herzog), Η σεξουαλικότητα στην Ευρώπη τον 20ό αιώνα. Μια ιστορία, διότι η έκδοσή του έρχεται να ενισχύσει την ανάδυση της μελέτης της σεξουαλικότητας στην πειθαρχία της ιστορίας στο ελληνικό ακαδημαϊκό συμφραζόμενο. Το βιβλίο αφορά τη μελέτη της σεξουαλικότητας από τις αρχές του εικοστού αιώνα μέχρι σχεδόν σήμερα, το 2010. Παρά το μεγάλο χρονικό άνυσμα της μελέτης, η Χέρτζογκ καταφέρνει να αναδείξει με οξυδέρκεια τις σημαντικότερες πτυχές των κοινωνικών και πολιτισμικών αντιλήψεων και πρακτικών γύρω από τη σεξουαλικότητα, καθώς και των πολιτικών της σεξουαλικότητας. Επίσης, το βιβλίο είναι καλογραμμένο, και παρά το σχετικά μεγάλο μέγεθός του διαβάζεται πολύ ευχάριστα, με αμείωτο ενδιαφέρον. Σε αυτό συμβάλλει βέβαια και η εξαιρετική μετάφραση της έμπειρης πλέον σε κείμενα για τη σεξουαλικότητα μεταφράστριας και ιστορικού Πελαγίας Μαρκέτου. Πολύ ενδιαφέρων είναι και ο πρόλογος της Έφης Αβδελά, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη συζήτηση που προκάλεσε η έκδοση του βιβλίου σε περιοδικά για την ευρωπαϊκή ιστορία.

Το βιβλίο περιέχει την ιστορική ανάλυση διαφόρων αντιλήψεων και πολιτικών για όλες τις μορφές σεξουαλικότητας στην Ευρώπη του εικοστού αιώνα. Στο κείμενο που ακολουθεί θα εστιάσω στην ομοφυλοφιλία. Ωστόσο, ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της ανάλυσης της Χέρτζογκ αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, το ότι δεν διαχωρίζει τις διάφορες μορφές σεξουαλικότητας, αλλά αναδεικνύει τη διαπλοκή, τους συσχετισμούς μεταξύ των θεωρούμενων σήμερα, επίσημων/κανονιστικών και μη κανονσιτικών/παραβατικών μορφών σεξουαλικότητας, ιδιαίτερα σε ιστορικές περιόδους όπου δεν υπήρχε η διχοτομία ομοφυλοφιλίας και ετεροφυλοφιλίας αλλά και οι έννοιες αυτές καθαυτές. Έτσι, για παράδειγμα, στις αρχές του 20ού αιώνα ο σοδομισμός συμπεριλάμβανε τη στοματική και πρωκτική επαφή μεταξύ άνδρα και γυναίκας, καθώς και την επαφή μεταξύ ανθρώπων και ζώων (σ. 66), ενώ ο όρος ετεροφυλόφιλος μερικές φορές δεν χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει το άτομο που ενδιαφερόταν για το λεγόμενο αντίθετο φύλο, αλλά το άτομο που ενδιαφερόταν «υπερβολικά» για το αντίθετο φύλο με αποκλειστικό σκοπό το σεξ και όχι πρωτίστως την αναπαραγωγή (σ. 68).

[…]

Ο Κώστας Γιαννακόπουλος είναι καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα