Η ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ «ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΟΥ» ΚΑΙ ΤΟΥ «ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΟΥ».

Για το βιβλίο: Γιάννης Κτενάς, Το πρόβλημα της θεμελίωσης των αξιών. Μια κριτική προσέγγιση μέσα από το έργο του Max Weber και του Κορνήλιου Καστοριάδη, εκδ. Πόλις, Αθήνα 2022, 163 σ.

Τχ. 158-159

Αλέξανδρος Παπαδημητρίου

Οι αξίες φαίνεται πως διαπερνούν όλες τις εκφάνσεις της ατομικής και συλλογικής ανθρώπινης δραστηριότητας, από την καθημερινή κοινωνική πρακτική μέχρι την ενασχόληση με την πολιτική, καθώς και όλες τις διαστάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης, από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις μέχρι τις αισθητικές απολαύσεις. Από τη διαπίστωση αυτή δεν εξαιρείται, βέβαια, ούτε η επιστημονική έρευνα ούτε ο φιλοσοφικός στοχασμός, με αποτέλεσμα κάθε πτυχή του κοινωνικού γίγνεσθαι να είναι –σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό– αξιακά προσδιορισμένη. Η θεμελιώδης αυτή σημασία των αξιών για τη ζωή των ανθρώπων αποτελεί τη βασική αιτία για την αδιάλειπτη σχεδόν θεωρητική διερεύνηση των συναφών ζητημάτων από ποικίλες γνωστικές πειθαρχίες στον χώρο των ανθρωπιστικών σπουδών. Και το σημαντικότερο ενδεχομένως ερώτημα που προέκυψε από τον σχετικό διάλογο συνίσταται στο εάν είναι δυνατό ή όχι να θεμελιωθούν ορθολογικά οι (πολιτικές ιδίως) αξίες, να καταστούν δηλαδή καθολικά έγκυρες, προσφέροντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα στέρεο πλαίσιο για τον προσανατολισμό του ανθρώπινου πράττειν.

Ο Γιάννης Κτενάς στην πραγματεία του αυτή εξετάζει ενδελεχώς το φιλοσοφικό αυτό πρόβλημα μέσω της ανασυγκρότησης της σχετικής επιχειρηματολογίας του Max Weber και του Κορνήλιου Καστοριάδη. Η πιστή –στο μέτρο του δυνατού φυσικά– παρουσίαση τόσο της τοποθέτησής τους για το ζήτημα των αξιών, όσο και της προσέγγισής τους για την ορθολογικότητα και τις μορφές της, καθιστά το βιβλίο αυτό κατάλληλο και ως εισαγωγή στη σκέψη τους. Πέρα όμως από το να είναι προσιτό, λόγω του εύληπτου τρόπου γραφής του, και για εκείνον τον αναγνώστη που έχει απλώς ένα γενικότερο ενδιαφέρον για την κατανόηση της σύγχρονης, κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας, είναι χρήσιμο και για τον εξειδικευμένο μελετητή, καθώς περιέχει ερμηνευτικές παρατηρήσεις που εμβαθύνουν σε κρίσιμες πτυχές του έργου του Weber και του Καστοριάδη.

[…]

Ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου είναι υποψήφιος διδάκτωρ φιλοσοφίας του δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα