Η βιοϊατρική έρευνα στην Ελλάδα: προβλήματα, προτάσεις, προοπτικές

Ρεββέκα Μάτσα

τχ. 124, σ. 84-86

 

Με αφορμή τον νέο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα έτη 2014-2020 έχει ξεκινήσει δημόσια συζήτηση για την έρευνα και τη συνεισφορά της στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις 15 Νοεμβρίου 2012, 44 διαπρεπείς ερευνητές, κάτοχοι βραβείου Νόμπελ, και 130.000 πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απηύθυναν ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αίτημα την υποστήριξη της έρευνας, προειδοποιώντας συνάμα για τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις ενδεχόμενων περικοπών στα διαθέσιμα κονδύλια. Στη συνέχεια, στις 30 Ιανουαρίου 2013, σε κοινή επιστολή τους, η Ευρωπαϊκή Στρογγυλή Τράπεζα Βιομηχανιών και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας εξέθεσαν την έντονη ανησυχία τους για τις επικείμενες περικοπές στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα, υποστηρίζοντας ότι οι επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις αποτελούν μοχλό για την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής οικονομίας, τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς της και επομένως την ευημερία των ευρωπαίων πολιτών. Επιπλέον, διαβλέποντας τη δυσκολία προσέλκυσης αξιόλογων επιστημόνων από τον διεθνή στίβο σε περίπτωση μείωσης των κονδυλίων για την έρευνα, σημείωσαν στην κοινή επιστολή τους: «Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να χάσουμε μια γενιά ταλαντούχων επιστημόνων, ακριβώς τη στιγμή που τους χρειαζόμαστε περισσότερο». Μάλιστα, για να αναδείξουν τη συμβολή της έρευνας στην οικονομία, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας Helga Nowotny συνοδευόμενη από επιφανείς ερευνητές, συμμετείχαν για πρώτη φορά φέτος στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Εκεί, όπου συναντήθηκαν οι ηγέτες της παγκόσμιας οικονομίας και επιχειρηματικότητας για να συζητήσουν τις προοπτικές ενίσχυσης του κοινωνικού ιστού και της επαναφοράς του δυναμισμού της οικονομίας κάτω από τις αντίξοες συνθήκες της οικονομικής κρίσης, οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας ανέπτυξαν τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η έρευνα και η καινοτομία στην παγκόσμια ατζέντα.

Η οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα μας καθιστά τη δημόσια συζήτηση που πραγματοποιείται για την έρευνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ.

 

Η Ρεβέκκα Μάτσα είναι διευθύντρια ερευνών και πρώην γενική διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ.

Tags  

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα