In Memoriam. Σοφιανός Χρυσοστομίδης: δημοσιογράφος, δάσκαλος

Μαρία Κομνηνού
τχ. 127, σ. 10

 

Το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ ιδρύθηκε πριν από 25 χρόνια, το 1990. Μια περίοδο που σηματοδοτούσε την εμπορευματοποίηση των επιχειρήσεων του Τύπου και το πέρασμα από την εποχή των παραδοσιακών εκδοτών σε αυτή των επιχειρηματιών εκδοτών. Το νεοπαγές αυτό γνωστικό πεδίο είχε τεράστια λάμψη, πολλοί φοιτητές μας ονειρεύονταν να γίνουν οι καινούργιοι τηλεοπτικοί αστέρες που το αστραφτερό τους χαμόγελο μετρούσε πολύ περισσότερο από την πένα τους. Το Τμήμα όμως τους απογοήτευσε γιατί στράφηκε στο πιο εκλεκτό κομμάτι της ελληνικής δημοσιογραφίας που και αυτό με τη σειρά του έσπευσε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Τμήματος. Κορυφαίος μεταξύ αυτών ο Σοφιανός Χρυσοστομίδης που ήταν πραγματικός δάσκαλος και λαχταρούσε να μεταφέρει την εμπειρία του στους φοιτητές.

Ο Σοφιανός δίδαξε στους φοιτητές ήθος, μέτρο και δημοσιογραφική γραφή. Την περίοδο αυτή το Πανεπιστήμιο ανοίγεται στις κοινωνικές επιστήμες και στις καινούργιες ιδέες που είχαν αναπτυχθεί στη διάρκεια της δικτατορίας από τους έλληνες ακαδημαϊκούς που συγκροτούσαν μια ιδιότυπη Διασπορά. Ο Χρυσοστομίδης, αυθεντικός Έλληνας της Διασποράς, με ευρεία  παιδεία και ανοιχτούς ορίζοντες, έμοιαζε ιδανική περίπτωση για να συνδυάσει την παράδοση μαθητείας στη δημοσιογραφία από κορυφαίους του είδους[1] με την ακαδημαϊκή πειθαρχία. Στη διδασκαλία του έστρεψε τους φοιτητές στη μελέτη της σχέσης του Ελληνικού Διαφωτισμού με την εκτύπωση των πρώτων εφημερίδων στη Βιέννη από τους αδελφούς Μαρκίδες Πούλιους το 1760.[2] Επίσης, επικεντρώθηκε στον ρόλο που έπαιξαν οι έλληνες λόγιοι, συγγραφείς και διανοούμενοι,  στην εξέλιξη του ελληνικού Τύπου. Από τους Εμμανουήλ Ροΐδη και Βλάση Γαβριηλίδη τον 19ο αιώνα ως τους Νίκο Καζαντζάκη, Κώστα Βάρναλη, και Στρατή Τσίρκα τον 20ό.

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1.. Ενδεικτικά, ο Ριχάρδος Σωμερίτης αναφέρει τη μαθητεία του στον Γιώργο Καράντζα, διευθυντή της Πρωίας και αργότερα της Μάχης, και στη συμβολή αριστερών δημοσιογράφων, όπως ο Γιάννης Μαρής και ο Μανούσος Πλουμίδης, στην εκπαίδευσή του∙ βλ. Ρ. Σωμερίτης, Οι λέξεις και οι μάχες, Πατάκης, Αθήνα 2013, σ. 69-70

2.. Βλ. Σ. Χρυσοστομίδης, «Η ιστορική εξέλιξη της ελληνικής δημοσιογραφίας», δακτυλογραφημένες σημειώσεις, Μάθημα: Θεωρία και Πρακτική της Έντυπης Επικοινωνίας, Τμήμα Ε.Μ.Μ.Ε./Ε.Κ.Π.Α.

Tags  

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα