Μαρία Κομνηνού
τχ. 127, σ. 10
Το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ ιδρύθηκε πριν από 25 χρόνια, το 1990. Μια περίοδο που σηματοδοτούσε την εμπορευματοποίηση των επιχειρήσεων του Τύπου και το πέρασμα από την εποχή των παραδοσιακών εκδοτών σε αυτή των επιχειρηματιών εκδοτών. Το νεοπαγές αυτό γνωστικό πεδίο είχε τεράστια λάμψη, πολλοί φοιτητές μας ονειρεύονταν να γίνουν οι καινούργιοι τηλεοπτικοί αστέρες που το αστραφτερό τους χαμόγελο μετρούσε πολύ περισσότερο από την πένα τους. Το Τμήμα όμως τους απογοήτευσε γιατί στράφηκε στο πιο εκλεκτό κομμάτι της ελληνικής δημοσιογραφίας που και αυτό με τη σειρά του έσπευσε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Τμήματος. Κορυφαίος μεταξύ αυτών ο Σοφιανός Χρυσοστομίδης που ήταν πραγματικός δάσκαλος και λαχταρούσε να μεταφέρει την εμπειρία του στους φοιτητές.
Ο Σοφιανός δίδαξε στους φοιτητές ήθος, μέτρο και δημοσιογραφική γραφή. Την περίοδο αυτή το Πανεπιστήμιο ανοίγεται στις κοινωνικές επιστήμες και στις καινούργιες ιδέες που είχαν αναπτυχθεί στη διάρκεια της δικτατορίας από τους έλληνες ακαδημαϊκούς που συγκροτούσαν μια ιδιότυπη Διασπορά. Ο Χρυσοστομίδης, αυθεντικός Έλληνας της Διασποράς, με ευρεία παιδεία και ανοιχτούς ορίζοντες, έμοιαζε ιδανική περίπτωση για να συνδυάσει την παράδοση μαθητείας στη δημοσιογραφία από κορυφαίους του είδους[1] με την ακαδημαϊκή πειθαρχία. Στη διδασκαλία του έστρεψε τους φοιτητές στη μελέτη της σχέσης του Ελληνικού Διαφωτισμού με την εκτύπωση των πρώτων εφημερίδων στη Βιέννη από τους αδελφούς Μαρκίδες Πούλιους το 1760.[2] Επίσης, επικεντρώθηκε στον ρόλο που έπαιξαν οι έλληνες λόγιοι, συγγραφείς και διανοούμενοι, στην εξέλιξη του ελληνικού Τύπου. Από τους Εμμανουήλ Ροΐδη και Βλάση Γαβριηλίδη τον 19ο αιώνα ως τους Νίκο Καζαντζάκη, Κώστα Βάρναλη, και Στρατή Τσίρκα τον 20ό.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1.. Ενδεικτικά, ο Ριχάρδος Σωμερίτης αναφέρει τη μαθητεία του στον Γιώργο Καράντζα, διευθυντή της Πρωίας και αργότερα της Μάχης, και στη συμβολή αριστερών δημοσιογράφων, όπως ο Γιάννης Μαρής και ο Μανούσος Πλουμίδης, στην εκπαίδευσή του∙ βλ. Ρ. Σωμερίτης, Οι λέξεις και οι μάχες, Πατάκης, Αθήνα 2013, σ. 69-70
2.. Βλ. Σ. Χρυσοστομίδης, «Η ιστορική εξέλιξη της ελληνικής δημοσιογραφίας», δακτυλογραφημένες σημειώσεις, Μάθημα: Θεωρία και Πρακτική της Έντυπης Επικοινωνίας, Τμήμα Ε.Μ.Μ.Ε./Ε.Κ.Π.Α.