ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΦΟΥΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Τχ. 158-159

Προκόπιος Ορφανός

1. Εισαγωγή

Τα κινήματα της ιστορικής πρωτοπορίας έχουν ιδιαίτερη σχέση με το μοντέρνο και το σύγχρονο. Τα στοιχεία καινοτομίας της καλλιτεχνικής παραγωγής, η στροφή προς τη διαδικασία έναντι του αποτελέσματος, η λειτουργία σε ομάδα, η μαχητικότητα, η σύνδεση με κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα συνθέτουν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον παζλ. Το ενδιαφέρον εντείνεται αν εμπλέξουμε την οπτική των κοινωνικών επιστημών.

Σημαντική διάσταση στην έρευνα που επιτελείται στους κόλπους της κοινωνιολογίας της τέχνης, είναι η διερεύνηση της καλλιτεχνικής παραγωγής. Πρόκειται για μια μελέτη της συλλογικής κατάστασης των παραγωγών που εκκινεί από την κοινωνική ιστορία της τέχνης και συνεχίζεται με την κοινωνιολογία της εργασίας και των εφαρμογών της στην τέχνη.

Έχουν αναπτυχθεί πολλές προσεγγίσεις για την κοινωνιολογική μελέτη της παραγωγής της τέχνης. Αξιοσημείωτες οπτικές είναι αυτές του Pierre Bourdieu, του Howard Becker και του Nobert Elias. Η τελευταία θεώρηση μπορεί να συνδυαστεί με την προσέγγιση της Nathalie Heinich, διαμορφώνοντας μια κοινωνιολογία της ταυτότητας.

[…]

Ο Προκόπιος Ορφανός είναι διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα