ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΟΠΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΟΡΝΟ

Για το βιβλίο: Ευάγγελος Λιότζης, Πορνογραφικοποίηση: ιχνηλατώντας τη σύγχρονη σεξουαλικότητα, Futura, 2017, 364 σ.

Βασίλης Γρόλλιος

τχ. 143-144

Ένα από τα πολύ αξιόλογα κείμενα που εκδόθηκαν φέτος στον χώρο των κοινωνικών επιστημών είναι το βιβλίο του διδάκτορος Σπουδών Επικοινωνίας Ευάγγελου Λιότζη. Η μελέτη, όπως αναφέρουν και οι Νίκος Δεμερτζής και Νίκος Μουζέλης στον πρόλογό τους, εντάσσεται «στο πεδίο της πολιτισμικής κοινωνιολογίας» (σ. 15). Διαβάζοντας το βιβλίο και βλέποντας ο αναγνώστης το εύρος της ανάλυσης, δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει με τον συγγραφέα όταν διατείνεται ότι «[…] οι σπουδές πορνό αποτελούν κατά βάση κομμάτι των πολιτισμικών σπουδών, στο οποίο εντάσσονται […] προσεγγίσεις από τον χώρο των φεμινιστικών σπουδών, των σπουδών επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, των σπουδών διαδικτύου, κινηματογράφου, της νομικής επιστήμης, της φιλοσοφίας, της ψυχολογίας, της ψυχανάλυσης, των ανθρωπιστικών σπουδών και της κοινωνικής/κοινωνιολογικής ανάλυσης» (σ. 29).

Πιο συγκεκριμένα, ο Ευάγγελος Λιότζης εστιάζει στον προβληματισμό για το «ποιες είναι οι σωρευτικές επιδράσεις από τον κατακλυσμό των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών με πορνογραφικού τύπου και χαρακτήρα αναπαραστάσεις» και στο «κατά πόσο μπορούμε να πούμε ότι λαμβάνει χώρα μια “πορνογραφικά προσανατολισμένη” κοινωνική κατασκευή της πραγματικότητας» (σ. 156). Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας επίδρασης στο επίπεδο του καθημερινού λόγου αποτελεί «η έννοια του «πορνό φαγητού» (food porn) ως ένα πολιτιστικό φαινόμενο, στο οποίο η κατανάλωση τεράστιων ποσοτήτων φαγητού και θερμίδων θεωρείται κάτι πολύ “ανδρικό”, επαναστατικό, κάτι που αξίζει εύφημο μνεία» (σ. 85).

Στο πρώτο μέρος αναλύονται διεξοδικά τα είδη της πορνογραφίας, ο τρόπος διάχυσής τους με τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και η επίδρασή τους στις στάσεις του ενός φύλου προς το άλλο. Ο συγγραφέας μάς ενημερώνει ότι σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία «υπάρχει μια απουσία ευρείας συναίνεσης ανάμεσα στους μελετητές σε σχέση με τις επιδράσεις από την κατανάλωση πορνό» (σ. 99). Στο τέταρτο κεφάλαιο παρακολουθούμε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον τρόπο αντιμετώπισης της πορνογραφίας από τον χώρο του φεμινισμού, αφού παρουσιάζονται οι απόψεις τόσο των συντηρητικών όσο και των ριζοσπαστικών ρευμάτων του επιστημονικού αυτού πεδίου.

[…]

Ο Βασίλης Γρόλλιος είναι διδάκτωρ Πολιτικής Φιλοσοφίας.

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα