ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ HANS-THIES LEHMANN

Τχ. 158-159

Jean-Louis Besson

«Εκείνο που μετράει είναι να κάνεις το θέατρο μια πολιτική πράξη, όχι το να κάνεις πολιτικό θέατρο.»

Ο Hans-Thies Lehmann απεβίωσε στις 16 του περασμένου Ιουλίου στην Αθήνα, έπειτα από πολύχρονη μάχη με την ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε. Είναι γνωστός στη Γαλλία κυρίως για το βιβλίο του Το μεταδραματικό θέατρο (Postdramatisches Theater), που εκδόθηκε στη Γερμανία το 1999 και μεταφράστηκε στα γαλλικά το 2002. Αυτή η εις βάθος εξέταση των πιο χαρακτηριστικών και πρωτότυπων τάσεων της σύγχρονης σκηνής προκάλεσε πολυάριθμες αντιδράσεις. Είναι, ωστόσο, τόσο δύσκολο να κρίνει κανείς τη σημασία της σκέψης του Lehmann βασιζόμενος αποκλειστικά στο βιβλίο αυτό, όσο και το να κατανοήσει τον Μπρεχτ διαβάζοντας μόνο το Μικρό Όργανο του. Πρέπει, λοιπόν, να επανατοποθετήσουμε Το μεταδραματικό θέατρο στο ευρύτερο συγκείμενο της θεατρικής δραστηριότητας του Lehmann, στη διδασκαλία και την έρευνά του.

Ο Hans-Thies Lehmann γεννήθηκε το 1944 στο Ehringshaufen της Έσσης. Πραγματοποιεί σπουδές γερμανικής φιλολογίας και φιλοσοφίας στο Βερολίνο και γίνεται βοηθός του Peter Szondi, του οποίου τη σκέψη περί της κρίσης του δράματος ασπάζεται σε ολόκληρη τη ζωή του. Έχοντας υποστηρίξει τη διδακτορική του διατριβή το 1978, διδάσκει αρχικά ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ μεταξύ 1979 και 1982. Το 1983 ξεκινάει τη συνεργασία του με τον Andrzej Wirth στο, έκτοτε περίφημο, «Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Θεατρικών Σπουδών» που ίδρυσε ο τελευταίος στο Gießen, ένα πρόγραμμα που επέφερε ριζική τομή στον τρόπο με τον οποίο διδάσκονταν έως τότε οι θεατρικές σπουδές στα γερμανικά πανεπιστήμια. Η γενική ιδέα είναι να συνδεθεί η πρακτική-καλλιτεχνική εκπαίδευση και η θεατρολογική έρευνα με στόχο τον πειραματισμό πάνω σε μορφές διδασκαλίας που παρακολουθούν την εξέλιξη του θεάτρου προς τις διάφορες πρακτικές που παρεκκλίνουν του «δραματικού». Η προσέγγιση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να προσκληθούν για την πραγματοποίηση εργαστηρίων καλλιτέχνες όλων των αισθητικών οριζόντων: έτσι οι Robert Wilson, Heiner Müller, Marina Abramovic, Richard Schechner, Jean Jourdheuil, Jérôme Bel και πολλοί ακόμη δίδαξαν στο Gießen. «Η πιο σημαντική αρχή», γράφει ο Lehmann, «ήταν ενδεχομένως το να μην κατευθύνουμε τους σπουδαστές στον συντομότερο δρόμο προς την επιτυχία εντός των υπαρχουσών θεατρικών δομών, αλλά, αντιθέτως, να τους αφήσουμε να βρουν τις δικές τους αποχρώσεις, τη δική τους γλώσσα, τους δικούς τους τρόπους έκφρασης». Από το Ινστιτούτο του Gießen θα αποφοιτήσουν σημαντικές μορφές της σύγχρονης δημιουργίας, όπως ο René Pollesch, ή ομάδες όπως οι Rimini Protokoll, οι She She Pop ή οι Gob Squad, ενώ όλοι και όλες αναγνωρίζουν τη σημασία που είχε η διδασκαλία του Lehmann στη διαμόρφωσή τους.

[…]

Ο Ζαν-Λουί Μπεσόν είναι θεατρολόγος και μεταφραστής, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστημίο Paris-Nanterre

 

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα