Μουσικές προ(σ)κλήσεις και οι απηχήσεις του εθνομουσικολογικού λόγου

Για το βιβλίο: Ελένη Καλλιμοπούλου, Αλεξάνδρα Μπαλάντινα (επιμ.), Εισαγωγή στην εθνομουσικολογία, Ασίνη, Αθήνα 2014, 392 σ.

Ασπασία (Σίσσυ) Θεοδοσίου

τχ. 125, σ. 73-75

 

O τόμος Εισαγωγή στην εθνομουσικολογία διεκδικεί τη θέση του ως ένα ιδιαίτερο μεταίχμιο. Αν και τα κείμενα που περιέχονται σταχυολογήθηκαν και μεταφράστηκαν με σκοπό την παρουσίαση στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, για πρώτη φορά με τρόπο συστηματικό και περιεκτικό, της ιστορικής πορείας της εθνομουσικολογίας και των θεωρητικών και μεθοδολογικών ζητημάτων που την απασχολούν, η έκδοσή του έρχεται ταυτόχρονα να επιτρέψει μια αναστοχαστική ματιά πάνω στο μελαγχολικό, μέχρι πρόσφατα, σώμα των εκδόσεων εθνομουσικολογίας και ανθρωπολογίας της μουσικής στη χώρα μας. Συνιστά αυτός ο τόμος, θα έλεγε κανείς, ένα ορόσημο, καθώς επιτρέπει την κατανόηση της θέσης που καταλαμβάνουν στη γενεαλογία της επιστημονικής αυτής πειθαρχίας οι ήδη μεταφρασμένες εκδοτικές συμβολές.

Φωτίζοντας τη διαδρομή, και κυρίως τα σημεία μετάβασης, μιας κατεξοχήν διεπιστημονικής πειθαρχίας –στη μορφή που αυτή εξέλαβε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο–, ο τόμος συνιστά μια άρτια επιμελημένη έκδοση που συγκεντρώνει και πλαισιώνει με τρόπο ευσύνοπτο και κατατοπιστικό τρεις ενότητες άρθρων. Αυτές διερευνούν στη διεσταλμένη ή εθνογραφική εκδοχή τους τα θεμελιώδη ερωτήματα που θέτει η εθνομουσικολογία για τον κόσμο, τους μουσικούς δημιουργούς και τη μουσική δημιουργία.

 

Η Ασπασία (Σίσσυ) Θεοδοσίου διδάσκει κοινωνική ανθρωπολογία στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου. Διδάσκει επίσης στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ και συνεργάζεται ερευνητικά με το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

([email protected], [email protected])

Tags  

[jetpack_subscription_form title=”ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ” subscribe_text=”Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα” subscribe_button=”ΕΓΓΡΑΦΗ”]