Ο «άλλος αντικομμουνισμός» και το «αδύνατο» κέντρο: προσεγγίζοντας το Congress for Cultural Freedom

 

Ζηνοβία Λιαλιούτη

τχ. 145-146

Εισαγωγή

Το Συνέδριο για την Ελευθερία στην Κουλτούρα (Congress for Cultural Freedom, στο εξής CCF) και η δράση του στην Ελλάδα παρέμεναν για χρόνια μία ανεξερεύνητη πτυχή του Πολιτιστικού Ψυχρού Πολέμου στο επίπεδο της έρευνας, σε αναντιστοιχία με την πλούσια ερευνητική παραγωγή που ανέδειξε πολλές διαστάσεις του φαινομένου στον ευρωπαϊκό χώρο. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει η συστηματική μελέτη της δράσης του CCF σε σχέση με την Ελλάδα, η οποία έρχεται να φωτίσει διάφορες όψεις του συγκεκριμένου οργανισμού, σε συνάφεια με τα ιδεολογικά ρεύματα και τις πολιτισμικές διεργασίες του Ψυχρού Πολέμου. Βασικό ρόλο σε αυτήν την προβληματική διαδραματίζει η προσέγγιση του αντικομμουνισμού, στις ποικίλες εκφάνσεις του ως ιδεολογίας και ως πολιτικού σχεδίου.

Στο επίκεντρο της παρούσας ανάλυσης βρίσκεται η έννοια του «άλλου» αντικομμουνισμού, η οποία χρησιμοποιείται εδώ προκειμένου να διακρίνει τις διαφορετικές «ποικιλίες» (varieties) αντικομμουνισμού που αντιπροσωπεύουν ο κυρίαρχος αντικομμουνισμός στη μετεμφυλιακή Ελλάδα και ο αντικομμουνισμός που συνδέθηκε με το CCF. Στοιχείο διαφοροποίησης μεταξύ των δύο αποτελεί η συνάρθρωση του φιλελευθερισμού με τον αντικομμουνισμό, η οποία απαντάται στη δεύτερη περίπτωση. Η διαφοροποίηση αυτή επηρεάζει τις πρακτικές και τον λόγο που επιστρατεύει η κάθε ποικιλία αντικομμουνισμού. Απόρροια αυτής της διαφοροποίησης αποτελεί και ο διαφοροποιημένος ρόλος του κράτους στην προώθηση της αντικομμουνιστικής ιδεολογίας, ο οποίος είναι κομβικός στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, όπως και η συνέργεια με παρακρατικούς μηχανισμούς. Στο εγχείρημα του CCF, η έμφαση βρίσκεται στον ρόλο των διανοουμένων και της κοινωνίας πολιτών για τη διαμόρφωση της αντικομμουνιστικής συναίνεσης.

[…]

Η Ζηνοβία Λιαλιούτη είναι επίκουρη καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα