Ο ΦΟΥΚΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΟΛΟΓΙΚΗ

Γεράσιμος Κακολύρης

Για το βιβλίο: Michel Foucault, Φυλακή / Κυβερνολογική: Δύο κείμενα, μτφρ. – επίμετρο Δημήτρης Κόρος, Ακυβέρνητες Πολιτείες, Θεσσαλονίκη 2017, 144 σ.

τχ. 142

 

Όπως μαρτυρά ο τίτλος του, το βιβλίο περιλαμβάνει δύο κείμενα του Φουκώ (Michel Foucault), το «Συζήτηση για τη φυλακή: το βιβλίο και η μέθοδός του» (1975) και το «Κυβερνολογική (Διάλεξη της 1ης Φεβρουαρίου 1978)». Στο πρώτο κείμενο, το οποίο αποτελεί συζήτηση του συγγραφέα με τον Ζαν-Ζακ Μπροσιέ (Jean-Jacques Brochier) την επαύριον της έκδοσης του Επιτήρηση και τιμωρία. Η γέννηση της φυλακής,[1] ο Φουκώ αναφέρεται σε μια σειρά ζητημάτων, όπως στη μετάβαση από την τιμωρία στην επιτήρηση ως απόρροια του νέου τρόπου άσκησης της εξουσίας κατά τον 18ο και τον 19ο αιώνα, στη στρατηγική αξιοποίηση των παραβατών στο οικονομικό και πολιτικό πεδίο, στη σχέση γνώσης και εξουσίας, αλλά και στη σχέση του τόσο με τον Μαρξ (Karl Marx) όσο και τον Νίτσε (Friedrich Nietzsche). Ωστόσο, είναι το δεύτερο κείμενο που απουσίαζε περισσότερο από την ελληνόγλωσση βιβλιογραφία, επειδή εκεί ο Φουκώ εξηγεί για πρώτη φορά εκτενώς τη συγκεκριμένη έννοια. Αυτό δημοσιεύεται για πρώτη φορά στα ιταλικά το 1989 και στη συνέχεια στα αγγλικά το 1991 στο The Foucault Effect: Studies in Governementality.[2] Μαζί με το «Omnes et singulatim: προς μια κριτική του πολιτικού ορθολογισμού»[3] (δύο διαλέξεις που έδωσε ο Φουκώ στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στις 10 και 16 Οκτωβρίου 1979), αποτέλεσε τη μαγιά γι’ αυτό που ονομάστηκε στη συνέχεια «Κυβερνολογικές σπουδές» (Governmental Studies).

[…]

Ο Γεράσιμος Κακολύρης διδάσκει Σύγχρονη Ηπειρωτική Φιλοσοφία στο ΕΚΠΑ. ([email protected])

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  1. Michel Foucault, Επιτήρηση και τιμωρία: η γέννηση της φυλακής, μτφρ. Τάσος Μπέτζελος, Πλέθρον, Αθήνα 2011.
  2. Graham Burchell / Collin Gordon / Peter Miller (επιμ.), The Foucault Effect: Studies in Governementality, Harvester Wheatsheaf, Λονδίνο 1991.
  3. Michel Foucault, «Omnes et singulatim: προς μια κριτική του πολιτικού ορθολογισμού» μτφρ. Χρυσάνθη Αυλάμη / Μάρθα Μιχαηλίδου / Μιχάλης Παπαντωνόπουλος, Σύγχρονα Θέματα 134-135, (2016), σ. 193-207.

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα