«Ό,τι υπάρχει εδώ είναι από αυτούς…». Ένας μικρός σύλλογος οικιστών σε μια μεγάλη πόλη: η περίπτωση της Αγίας Άννας Ρέντη

 

Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη

τχ. 145-146

Εισαγωγή

Παρόλο που τα γεωγραφικά του όρια είναι σαφώς προσδιορισμένα, ο Δήμος Αγίου Ιωάννη Ρέντη δεν χαρακτηρίζεται από οικιστική ομοιογένεια· περισσότερο αποτελείται από μία σειρά διαφορετικών ως προς τη σύσταση οικισμών (Σταματάκη, Απόλλωνος, Αγίας Άννης, Θηβών Θεσσαλονίκης, ρουμάνικες και αρμένικες πολυκατοικίες, εργατικές κατοικίες της οδού Φλέμινγκ, εργατικές του ΟΣΕ)

που συνδέονται με τη μέριμνα για την κοινωνική κατοικία. Είκοσι χρόνια πριν από την επίσημη ανακήρυξή του σε Δήμο, τον Σεπτέμβριο του 1946 (διάταγμα με το υπ’ αρ. 105 Β, ΦΕΚ 290, 26/9/1946, τευχ. Α΄), η περιοχή του Άγιου Ιωάννη Ρέντη συστήθηκε ως κοινότητα (Βασιλικό Διάταγμα της 16/2/1925, ΦΕΚ 48, Α΄) με απόσπαση από τον Δήμο Αθηναίων και τον ορισμό του ως έδρας της, αποτελούμενη από τμήματα του Δήμου Αθηναίων (ανατολικά) και Πειραιώς (δυτικά). Το 1935 εντάχτηκε στο πρώτο Σχέδιο Πόλεως με όρια τον Κηφισό ποταμό (Ανατολή), τον ΣΕΚ (Βορράς), την Πειραιώς (Νότος), τον Οικισμό Απόλλωνα (Δύση), ενώ το 1943 υπάγεται στον Νομό Αττικής από τον Νομό Αττικής και Βοιωτίας βάσει του διατάγματος 223Α-26/7/1943. Στη δεκαετία του 1940, παρόλο που ο Δήμος ερχόταν τρίτος στο λεκανοπέδιο Αττικής ως προς το μέγεθος των καλλιεργήσιμων εκτάσεών του με 2.900 στρ., το Ανώτατο Πολεοδομικό Συμβούλιο ενέκρινε τον χαρακτηρισμό συγκεκριμένων περιοχών του σε «βιομηχανικές ζώνες» (Πειραιώς, Οικισμός Απόλλωνα, ΣΕΚ), που έως τουλάχιστον τη δεκαετία του 1950 θα παρέμεναν αδόμητες ή θα χαρακτηρίζονταν από χαμηλή δόμηση.

Χαρακτηριζόμενη από καθαρά γεωργικό χαρακτήρα, ήδη από το 1383, οπότε και παραχωρήθηκε η περιοχή του Ελαιώνα στον γραμματέα της πόλης των Αθηνών Δημήτρη Ρέντη, η κοινότητα Αγίου Ιωάννη Ρέντη αποτελούνταν κυρίως από περιβόλια και λοιπές καλλιεργούμενες εκτάσεις, βουστάσια και υποστατικά. Ανάμεσα σ’ αυτές και στις κατοικίες των καλλιεργητών, είχαν αναπτυχθεί οικιστικοί πυρήνες. Ωστόσο, καθοριστική υπήρξε η συμβολή του δημάρχου Γεώργιου Λιανόπουλου στη μετατροπή της γεωργικής φύσης της περιοχής σε βιομηχανική: ο Λιανόπουλος πραγματοποίησε μια σειρά από δημόσια έργα (δρόμοι, υπόνομοι, γέφυρα Κηφισού) και ταύτισε το αναπτυξιακό πρόγραμμά του με τη μαζική εκβιομηχάνιση της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας (1967-1974), ο Δήμος του Αγίου Ιωάννη Ρέντη μετατρέπεται, όπως εξάλλου και η ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα, σε περιοχή «βιομηχανικών εξυπηρετήσεων», με αποθήκες, βιομηχανίες, βιοτεχνίες κ.ά.

[…]

Η Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη είναι διδάκτωρ Πολιτισμικών Σπουδών και διδάσκει στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ (ΑΠΘ)/ΣΕΠ, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών ΕΑΠ.

([email protected])

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα