OH LES BEAUX JOURS! ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ

Ηρώ Κατσιώτη, Κωνσταντίνα Σταματογιαννάκη

Τχ. 153-154

Στις παραστατικές τέχνες, η χούντα επανέφερε σε ισχύ τον προληπτικό και κατασταλτικό λογοκριτικό μηχανισμό της Κατοχής, ο οποίος είχε στηριχτεί στον προγενέστερό του της δικτατορίας του Μεταξά και περιόριζε ασφυκτικά την ελεύθερη έκφραση. Αντίθετα με ό,τι συνέβη στον χώρο των εκδόσεων, η προληπτική λογοκρισία στα θεάματα διατηρήθηκε σ’ όλη τη διάρκεια της δικτατορίας. Το καλοκαίρι του 1972 δημοσιεύτηκε κατάλογος έργων τα οποία η Επιτροπή Ελέγχου Θεατρικών Έργων είχε είτε εξαρχής απαγορεύσει, είτε είχε ανακαλέσει την άδειά τους ή δεν την είχε ανανεώσει. Στον κατάλογο εμφανίζονται και έργα που η Επιτροπή δεν είχε επιτρέψει να παρουσιαστούν στην επαρχία, ενώ είχαν δοθεί κανονικά οι παραστάσεις τους στην Αθήνα. Η Πανελλήνια Ένωση Ελευθέρου Θεάτρου είχε επανειλημμένα ζητήσει να καταργηθεί η λογοκρισία των θεαμάτων, χωρίς αποτέλεσμα, ενώ η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων είχε συστήσει επιτροπή με τον ίδιο σκοπό. Η λογοκρισία πάντως, και σ’ εμάς, αγαπούσε από παλιά το θέατρο, έτσι δεν είναι;

Δε θ’ αρχίσουμε βέβαια απ’ τα επακόλουθα της τραγωδίας του Φρυνίχου Μιλήτου Άλωσις. Θα πάμε στα χρόνια του Όθωνα. Η λογοκρισία θεσμοθετείται το 1833 και ο νόμος έχει και άρθρα ειδικά για το θέατρο. Η αστυνομία επιφορτίζεται με την τήρηση του νόμου. Στόχος της λογοκρισίας τα πατριωτικά έργα, που ενοχλούν κυρίως τις πρεσβείες της Αυστρίας και της Τουρκίας. Στα χρόνια του Γεωργίου Α΄ αναπτύσσονται ελληνικοί επαγγελματικοί θίασοι που περιοδεύουν και στα μεγάλα κέντρα του ελληνισμού, στο έδαφος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στις μεγάλες κοινότητες της διασποράς, στην Αίγυπτο και τη Νότια Ρωσία. Ο ανταγωνισμός στο εξωτερικό με τους ξένους θιάσους παίζει ρόλο καθοριστικό και τους υποχρεώνει να εκσυγχρονίζουν το ρεπερτόριό τους, αλλά και να το προσαρμόζουν στις απαιτήσεις της κατά τόπους λογοκρισίας: να συμμορφώνονται ή να ελίσσονται χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα, όπως αλλαγή τίτλων στα έργα, αλλαγή εθνικότητας ή ονομάτων στα πρόσωπα και μεταμφιέσεις διάφορες. Με την εμπειρία του εξωτερικού, οι ελληνικοί θίασοι αποφεύγανε να δώσουν τροφή και στην ντόπια λογοκρισία. Το 1895 επιβλήθηκε η προληπτική λογοκρισία, για να ελέγχει αν στο έργο υπήρχαν μέρη που προσέβαλλαν τα δημόσια ήθη ή που μπορούσαν να προκαλέσουν σκάνδαλο.

[…]

Η Ηρώ Κατσιώτη είναι φιλόλογος (ΕΚΠΑ | Maîtrise: Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόννης, PARIS IV-Sorbonne) και θεατρολόγος (D.E.A.: PARIS III-Sorbonne Nouvelle και PARIS X-Nanterre).

Η Κωνσταντίνα Σταματογιαννάκη είναι διδάκτωρ Θεατρολογίας (ΕΚΠΑ) και εργάζεται ως αρχειονόμος στο ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα