Οι διπλές εκλογές του 2019

 

Παναγιώτης Κουστένης

τχ. 145-146

Μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, οι εκλογές του 2019 φάνηκε να σηματοδοτούν τη σταθεροποίηση ενός νέου πολιτικού τοπίου, με κυρίαρχο στοιχείο την ενδυνάμωση του νέου δικομματισμού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που το αθροιστικό τους ποσοστό έφτασε το 71,4%, σε επίπεδα δηλαδή ανώτερα ακόμα και από αντίστοιχα αθροίσματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο παρελθόν, σε συγκυρίες αποστοίχισης ή χαλαρής ψήφου (ευρωεκλογές 1994, 1999, 2009). Προφανώς, προς την ίδια κατεύθυνση συντείνουν η ανάδειξη αυτοδύναμης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας (από τη ΝΔ), όπως και ο περιορισμός του μεγέθους της Βουλής σε 6-κομματική (με τον οριακό αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής) για πρώτη φορά από το 2009.

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, ωστόσο, επηρεάστηκε άμεσα από τις ευρωπαϊκές εκλογές που προηγηθήκαν στις 26 Μαΐου, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ερώτημα για τον χαρακτήρα και τη σχέση των δύο αναμετρήσεων. Η τοποθέτηση των ευρωεκλογών για πρώτη φορά τόσο κοντά στις εθνικές (στην «ύστερη περίοδο» του εκλογικού κύκλου) έμελλε να προσδώσει στις πρώτες χαρακτήρα «βαρομέτρου» για τις δεύτερες. Πράγματι, το ίδιο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τις εντάσσει στην κατηγορία των «επικριτικών εκλογών 2ης τάξης», καθώς οι απώλειες-ρεκόρ του κυβερνώντος κόμματος μετά από μία περιπετειώδη τετραετία επέφεραν πλήρη αλλαγή των εκλογικών συσχετισμών, αλλά και τη μεγαλύτερη ιστορικά απόκλιση σε σχέση με τα αποτελέσματα των προηγούμενων βουλευτικών (του 2015). Από την άλλη πλευρά όμως, οι δύο αναμετρήσεις έμοιαζαν να έχουν τον χαρακτήρα α΄ και β΄ γύρου (όπως εκείνες του Μαΐου-Ιουνίου 2012), με το κυρίαρχο ρεύμα ωστόσο να έχει εκφραστεί ξεκάθαρα από την αρχή υπέρ της ΝΔ και με την περαιτέρω συρρίκνωση τον Ιούλιο, κυρίως, των μικρότερων (Λοιπών) κομμάτων.

[…]

O Παναγιώτης Κουστένης είναι μαθηματικός, Δρ. Πολιτικής Επιστήμης, με ειδίκευση στην Εκλογική Κοινωνιολογία.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα