Όταν επίσημα θεσμικά όργανα του ελληνικού κράτους μιλούν για τον εαυτό τους

Για το βιβλίο: Μαρία Χ. Βακαλοπούλου / Νίκος Ε. Καραπιδάκης (επιμ.), Αρχειονομία, η πρακτική των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Βιβλιοθήκη Γενικών Αρχείων του Κράτους αρ. 37, Αθήνα 2012, 762 σ.

 

Έλλη Δρούλια

τχ. 128-129, σ. 146-147

 

Τον τελευταίο μήνα του 2012 τυπώθηκε σε 500 αντίτυπα ένας ογκώδης τόμος των 767 σελίδων, ο αριθμός 37 στην σειρά της Βιβλιοθήκης Γενικών Αρχείων του Κράτους. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 η Εφορεία των ΓΑΚ φρόντισε να τον λάβουν βιβλιοθήκες και φορείς.  Ο εντυπωσιακός το δέμας, συλλογικός αυτός τόμος συγκεντρώνει κάθε διαθέσιμη ρανίδα κερδισμένης εμπειρίας, κάθε συστηματικά συσσωρευμένη γνώση αποκτημένη στον μακρύ επαγγελματικό χρόνο άξιων στελεχών των Γενικών Αρχείων του Κράτους, κυρίως της Κεντρικής Υπηρεσίας, αλλά περιλαμβάνει κείμενα που αφορούν όλη την ελληνική επικράτεια. Το καταστάλαγμα περιέχει τις απόψεις και τις ώριμες, δοκιμασμένες εμπειρίες όλων εκείνων που δυναμικά ανέλαβαν το ζήτημα των αρχείων στην σύγχρονη Ελλάδα. Στο συλλογικό έργο παρουσιάζεται, λοιπόν, το απόσταγμα των ελληνικών καλών πρακτικών (good practices). Από την άλλη πλευρά, είναι ένας τόμος απολογιστικού χαρακτήρα. Τι έχει γίνει έως σήμερα, τι έχει κερδηθεί, ποια θα είναι τα ζητούμενα στην συνέχεια, στο μέλλον που είναι πια εδώ και δεν προοιωνίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξο για τα αρχεία. Με άλλα λόγια, είναι εργαλείο που χαρτογραφεί το παρόν και ανιχνεύει μέσα από τα μη λεγόμενα τις ανάγκες, προκειμένου να θέσει συγκεκριμένους στόχους. Η δομή του καθορίζεται ακριβώς από τα κεκτημένα των ανθρώπων. Ο τόμος είναι χτισμένος πάνω στα διαθέσιμα υλικά.

 

Οι τίτλοι των συμβολών ξεκάθαροι, παραπέμπουν άμεσα στο περιεχόμενο. Τα κείμενα ομαδοποιούνται κάτω από ευδιάκριτες θεματικά ενότητες. Εδώ θα δοθούν οι ενότητες και οι τίτλοι των άρθρων (που είναι πολύ περιγραφικοί και άμεσοι) με τους υπογράφοντες δημιουργούς τους και δεν θα γίνει αναλυτική παρουσίαση κάθε συνεισφοράς του σύμμεικτου τόμου, καθώς είναι αριθμητικά πολλές, ξεπερνούν τις σαράντα. Δίνεται και ο αριθμός των σελίδων έτσι ώστε να διακρίνεται το μέγεθός τους. Πρώτα, όπως είναι φυσικό, έρχεται η ιστορική αναδρομή με τίτλο «Το ιστορικό και διοικητικό πλαίσιο: η διαμόρφωση των Γενικών Αρχείων του Κράτους» που αποτελείται από κείμενα των: Μαριέττας Μινώτου, «Φορείς διάσωσης αρχειακού υλικού κατά τον 19ο αιώνα και έως την ίδρυση των Γενικών Αρχείων του Κράτους» (σ. 19-38), Νίκου Ε. Καραπιδάκη/΄Αννας Κουλικούρδη, «Η Στιγμή Βλαχογιάννη» (σ. 39-56), Νίκου Ε. Καραπιδάκη, «Η δύσκολη διοικητική ιστορία των Γενικών Αρχείων του Κράτους» (σ. 57-84), Βασιλικής Δελέγκου, «Πολεμικές καταστροφές αρχείων: τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η δεκαετία 1940-1950» (σ. 85-116), Παναγιώτη Κροκιδά, «Τα Οθωμανικά αρχεία στα Γενικά Αρχεία του Κράτους» (σ. 117-140) και Χριστίνας Β. Σάρρα, «Ηλεκτρονικά αρχεία: το επόμενο βήμα» (σ. 141-145).

 

Η Έλλη Δρούλια είναι ιστορικός και εργάζεται στην Βιβλιοθήκη της Βουλής

Tags  

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα