ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ

Σωτήρης Βαλντέν

Τχ. 155-156

Ορθώς ειπώθηκε πως το δέντρο δεν πρέπει να κρύβει το δάσος. Η απαράδεκτη παρέμβαση του (Ελληνο)Ουκρανού ναζί στη Βουλή μας δεν μπορεί να επισκιάσει τον εγκληματικό πόλεμο της Ρωσίας, ούτε την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας προς την Ουκρανία. Είναι βέβαια θλιβερό η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ψευδέστατα πως ο Τσίπρας δεν καταδικάζει την εισβολή, βλέποντας έτσι, πρώτη αυτή, το δέντρο της κομματικής αντιπαράθεσης αντί για το δάσος της πανεθνικής καταδίκης της εισβολής. Είναι επίσης εξωφρενική η αγωνιώδης προσπάθεια κάποιων καθ’ ημάς φιλελεύθερων να «ξεπλύνουν» τους Ουκρανούς ναζί. Καμία αλληλεγγύη προς την Ουκρανία και καμία απόρριψη των ίσων αποστάσεων δεν συνεπάγεται αποδοχή των ναζιστών ως «μαχητών της ελευθερίας».

Η μεγάλη εικόνα είναι όμως ο πόλεμος που προκάλεσε ο Πούτιν. Οι χιλιάδες νεκροί, ο βαρύς φόρος αίματος που πληρώνουν οι άμαχοι, οι ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές στην Ουκρανία. Ας μην αμφιβάλλουμε: οι σκηνές φρίκης θα πολλαπλασιάζονται ενόσω διαρκούν οι εχθροπραξίες. Αυτή είναι η πραγματικότητα του πολέμου, όπως στο παρελθόν στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπως και σήμερα στην Αιθιοπία. Ασχετα με το τι ακριβώς συμβαίνει σε κάθε περίπτωση και με το πώς χειρίζεται τα γεγονότα η προπαγάνδα. Γι’ αυτό και ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει τώρα.

Ο πόλεμος της Ουκρανίας εντάσσεται όμως και σε μια μεγαλύτερη εικόνα, ακόμα πιο ανησυχητική: στην αντιπαράθεση της Δύσης με τη Ρωσία και την Κίνα και στην υπόθεση της παγκόσμιας ειρήνης.

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η φρίκη του πολέμου εργαλειοποιείται από όσους επιζητούν το ναυάγιο των ειρηνευτικών συνομιλιών και την παραπέρα κλιμάκωση της σύγκρουσης. Επιδιώκεται να κοπούν οι τελευταίες γέφυρες επικοινωνίας με τη Μόσχα και να σιγήσουν οι φωνές μετριοπάθειας. Στη Γερμανία και αλλού όσοι υποστήριζαν τη συνεννόηση με τη Ρωσία γίνονται στόχος μιας μακαρθικού τύπου ιδεολογικής τρομοκρατίας και οδηγούνται συχνά σε δηλώσεις μετανοίας.

[…]

Ο Σωτήρης Βαλντέν είναι ειδικός σύμβουλος ΕΛΙΑΜΕΠ.

Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα