Για τα βιβλία:
- Κούλα Κασιμάτη, Σμύρνη: Τα Μείζονα Κύθηρα (18ος-20ός αιώνας), Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών / Gutenberg, Αθήνα 2014, 572 σ.
- Κούλα Κασιμάτη, Κυθήριοι στη Ρουμανία (Βραΐλα) και την Κωνσταντινούπολη (18ος-20ός αιώνας), Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών / Gutenberg, Αθήνα 2018, 444 σ.
- Κούλα Κασιμάτη, Η Αλεξάνδρεια των Κυθηρίων (18ος-20ός αιώνας), Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών / Gutenberg, Αθήνα 2019, 499 σ.
Ιορδάνης Ψημμένος
τχ. 149
Οι ροές και η ιστορία της μετανάστευσης στην Ανατολική Μεσόγειο (18ος-20ός αιώνας), καθώς και οι κοινωνικές σχέσεις που πλαισιώνουν και διαμορφώνουν αυτή την ιστορία, αποτέλεσαν ένα κεντρικό θέμα μελέτης στις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές σπουδές. Ένα μέρος του γενικότερου ενδιαφέροντος απορρέει από την πορεία εξέλιξης του εμπορίου, του κοινωνικού καταμερισμού εργασίας, των τεχνών και των γραμμάτων καθώς και από τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της βιομηχανικής καπιταλιστικής κοινωνίας στην Ευρώπη. Ένα άλλο μέρος ή πτυχή αυτού του γενικού ενδιαφέροντος αφορά την ανάπτυξη συστημάτων μετακίνησης μεταξύ αυτοκρατοριών, τόπων, κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων και το πώς αυτά τα συστήματα συνέβαλαν στην κοινωνική οργάνωση και μεταβολή των σύγχρονων κοινωνιών αλλά και στον ρόλο των μεταναστών/τριών στην ανάπτυξη αυτών.
Η ανάλυση των παραπάνω πτυχών βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος γιατί αναδεικνύει το κοινωνικό πλαίσιο, τις συνθήκες, τις γραμμές διαχωρισμού, τις κατευθύνσεις μετακίνησης των πληθυσμών και τη σημασία τους στην ανάπτυξη της ευρύτερης κοινωνίας. Πόσω μάλλον όταν αυτή η ανάλυση αποτυπώνει τις κοινωνικές σχέσεις, συνδέει μαζί διαφορετικούς τόπους και μέσα από την ενδελεχή εξέταση βιογραφιών, προσωπικών τεκμηρίων, δελτίων μετανάστευσης και άλλου αρχειακού υλικού μάς ενημερώνει για τη διαδικασία της μετανάστευσης και τη νοηματοδότησή της από τους πρωταγωνιστές αυτής. Αυτή την ιστορική ανάλυση μέσα από μια κοινωνιολογική οπτική μάς την προσφέρει η ομότιμη καθηγήτρια Κούλα Κασιμάτη στην τριλογία της για τις μετακινήσεις των Κυθηρίων στην Αλεξάνδρεια, στη Σμύρνη, στη Ρουμανία (Βραΐλα) και στην Κωνσταντινούπολη (18ος-20ός αιώνας).
Η τριλογία αυτή αφορά τις μεταναστεύσεις των Κυθηρίων προς τα παροικιακά κέντρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά την περίοδο του 18ου-20ού αιώνα.
[…]
O Ιορδάνης Ψημμένος είναι καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.