ΠΩΣ Ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

 

Ζίγκμουντ Μπάουμαν

τχ. 136

 

Ο πολωνός κοινωνιολόγος Ζίγκμουντ Μπάουμαν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Leeds, πέθανε στις 9 Ιαν. 2017. Παρουσιάζουμε εδώ τα δύο τελευταία του κείμενα: μία συνέντευξη και ένα άρθρο που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα Social Europe στις 14 και στις 16 Νοεμβρίου 2016 αντιστοίχως. Η συνέντευξη στον Giuliano Battiston δημοσιεύτηκε αρχικά στο ιταλικό περιοδικό L’Espresso στις 11 Νοεμβρίου 2016.

Θυμάμαι ακόμη έντονα αυτό, που με το πέρασμα του χρόνου, όλο και λιγότεροι άνθρωποι μπορούν να φέρουν στη μνήμη τους: τους λεκτικούς όρους που ο Νικίτα Χρουστσώφ, –έχοντας αποφασίσει να αποκαλύψει, να αποκηρύξει δημόσια και να καταδικάσει τα εγκλήματα του σοβιετικού καθεστώτος για να εμποδίσει την επανάληψή τους–, χρησιμοποίησε για να χαρακτηρίσει την ηθική τυφλότητα και την απανθρωπιά, που μέχρι τότε το σφράγιζαν: τα αποκάλεσε «λάθη και στρεβλώσεις» που διαπράχθηκαν από τον Ιωσήφ Στάλιν στην πορεία της επιτυχούς εφαρμογής μιας, επί της ουσίας, υγιούς, ορθής και βαθιά ηθικής πολιτικής.

Οι πολύωρες ομιλίες του Χρουστσώφ δεν άφηναν καθόλου χώρο για την παραμικρή υποψία ότι μπορεί να υπήρχε κάποια αδικία, αναξιοπρέπεια και ανήθικη κακοβουλία, που να νόθευαν και να δηλητηρίαζαν εξαρχής αυτή την πολιτική, και που –αν δεν εντοπίζονταν και δεν αναθεωρούνταν διεξοδικά– αναγκαστικά θα οδηγούσαν στις θηριωδίες, που τώρα καταγγέλλονταν και αποκηρύσσονταν. O Χρουστσώφ παρουσίασε την κανονική λειτουργία του συστήματος και μια σειρά από λάθη, που διαπράχθηκαν από έναν άνθρωπο, το πολύ-πολύ σε συνεργασία με ορισμένους άλλους, εξίσου δυνατόν να κατονομαστούν προσωπικά.

Θυμάμαι, επίσης, έντονα τις δημόσιες αντιδράσεις στις αποκαλύψεις του Χρουστσώφ. Κάποιοι άνθρωποι, αναθρεμμένοι, μαθημένοι και διαπαιδαγωγημένοι –τρόπος του λέγειν–, υπό την επίβλεψη του σοβιετικού υπουργείου της αλήθειας, αγκάλιασαν και αποδέχθηκαν, αν και όχι δίχως κάποια δυσφορία, την από τα πάνω διακήρυξη της διαδοχής. Πολλοί περισσότεροι άνθρωποι έκλαψαν, θρηνώντας για δεύτερη φορά το ιστορικό δράμα που ζούσαν, δράμα που τη φορά αυτή είχε υποβαθμιστεί στο επίπεδο των (απρόβλεπτων και σίγουρα αθέλητων) λαθών και παραβλέψεων, ενός, επί της ουσίας, αλάνθαστου και ακέραιου ανθρώπου που επιδίωκε έναν ανεπιφύλακτα ευγενή σκοπό. Όμως οι περισσότεροι άνθρωποι γέλασαν, αν και στο γέλιο αυτό ήταν ιδιαίτερα εύκολο να ακουστεί και η πικρία.

Δεν ανακαλώ όλα αυτά τα μακρινά, εν τέλει, γεγονότα απλώς και μόνο επειδή οι γέροι άνθρωποι, όπως εγώ, έχουν την τάση να αρέσκονται και να εθίζονται στις αναπολήσεις. Τα ανακαλώ επίσης, λόγω της ανατριχιαστικής ομοιότητάς τους προς τις αντιδράσεις των ηττημένων και των υποστηρικτών τους στο ηχηρό ράπισμα που δέχθηκαν η Χίλαρυ Κλίντον, το Δημοκρατικό Κόμμα που αντιπροσώπευε και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές στις οποίες, με δική τους υπαιτιότητα, πρωτοστατούσαν και υπόσχονταν να συνεχίσουν μετά την εκλογική τους νίκη. Ακόμα και όροι, όπως «λάθη» ή «στρέβλωση», με τα ονόματα των υπαίτιων επιμελώς καταγεγραμμένα, επέχουν, και στις δύο συγκρινόμενες αντιδράσεις, τη θέση απόλυτης –επαρκούς και ικανοποιητικής– εξήγησης.

Μτφρ. Γιώργος Περτσάς

Tags  

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα