ΠΟΥ ΒΑΔΙΖΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Εύη Δραμαλιώτη

τχ. 134-135

 

Η διοικητική αλλαγή αποτελεί μια μακρά και επίπονη διαδικασία. Στην έκθεσή του «επί του οικονομικού προβλήματος της Ελλάδας», ο καθηγητής Κ. Βαρβαρέσσος είχε κάποτε χαρακτηρίσει το έργο της διοικητικής αναδιοργάνωσης ως «το δυσχερέστερον από όσα αντιμετωπίζει σήμερον η χώρα».

Το δισεπίλυτο ζήτημα της μεταρρύθμισης, της οργάνωσης και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης απασχόλησε όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις, χωρίς να παραχθούν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αυτό είχε ως συνέπεια τα θέματα της αναδιοργάνωσης και του εξορθολογισμού στο σώμα της δημόσιας διοίκησης να επανέρχονται στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης, αυτή τη φορά με πιο επιτακτικό τρόπο, ενώ ορισμένες δράσεις συμπεριλαμβάνονται και στην τελευταία συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς τον Αύγουστο του 2015.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις τρέχουσες δεσμεύσεις της χώρας, «οι ελληνικές αρχές προτίθενται να εκσυγχρονίσουν και να ενισχύσουν σημαντικά την ελληνική διοίκηση και να εφαρμόσουν, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα πρόγραμμα οικοδόμησης ικανοτήτων και αποπολιτικοποίησης της ελληνικής διοίκησης». Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων (πιο δόκιμη θα θεωρούσα τη διατύπωση «μεταρρυθμιστικών δράσεων» που συντείνουν ως σύνολο στην επίτευξη μιας μεταρρύθμισης ως όλο), που προβλέπεται να προωθηθούν προβλέπονται:

  • Διεξοδική τριετής στρατηγική για μεταρρυθμίσεις, με βασικά της στοιχεία την αναδιοργάνωση των διοικητικών δομών, τον εξορθολογισμό των διοικητικών διαδικασιών, τη βελτιστοποίηση των ανθρώπινων πόρων, την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, την ηλεκτρονική δημόσια διοίκηση (e-government) και μια επικοινωνιακή στρατηγική.
  • Η βελτίωση της κινητικότητας στον δημόσιο τομέα, με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων και η μεταρρύθμιση, έως το 2018, του τρέχοντος «κλαδικού» συστήματος, αποβλέποντας σε μια πιο ορθολογική δομή των κλάδων, βασισμένη σε περιγραφές καθηκόντων, η οποία και θα αντανακλάται στο μισθολόγιο.

[…]

Η Εύη Δραμαλιώτη είναι προϊσταμένη τομέα στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, αντιπρόεδρος του Διοικητικού Επιμελητηρίου.

Tags  

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα