ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ: ΟΧΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΜΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ Α(ΣΤΥ)ΝΟΜΙΑ

Αλεξάνδρα Ανδρούσου

τχ. 150-152

Δεκέμβριος του 2020. Ο κορονοϊός παραμένει πρώτη είδηση στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, διατρέχει όλες τις διαστάσεις της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας, ο φόβος κυριαρχεί και ο εγκλεισμός δοκιμάζει τις αντοχές. Στα ΑΕΙ για δεύτερο εξάμηνο η διδασκαλία γίνεται εξ αποστάσεως και τα αμφιθέατρα παραμένουν κλειστά, σιωπηλά και κενά νοήματος για όλους και όλες μας.

Μέσα σε αυτήν τη δυστοπική συνθήκη, κατατίθενται για διαβούλευση από την κυβέρνηση της ΝΔ οι διατάξεις του νομοσχεδίου που ευφημιστικά τιτλοφορείται «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο, σχετικά με τη σύσταση και τη δράση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) και άλλα συναφή θέματα, εγείρει μία σειρά από νομικά και πολιτικά ζητήματα, τα οποία σύντομα εμφανίζονται στις σελίδες των εφημερίδων και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα με αυτό το νομοσχέδιο, εμφανίζεται και πάλι στο προσκήνιο η γνωστή επωδός των τελευταίων χρόνων: το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι «χώρος ανομίας», οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι/ες και οι πρυτανικές αρχές «φοβούνται» και δεν τολμούν να αντιδράσουν, δεν «στηλιτεύουν όπως πρέπει τις παράνομες πράξεις φοιτητών και φοιτητριών» και δεν επιτελούν το έργο τους, για το οποίο «οι φορολογούμενοι/ες πληρώνουν αδρά».

Ενώ αυτά είναι γνωστά και έχουν ακουστεί με την ίδια ένταση και κάποια χρόνια πριν, αυτήν τη φορά, ο εγκλεισμός και η απομόνωση από τη κοινότητα του πανεπιστημίου και η αδυναμία να συζητήσουν μεταξύ τους ζωντανά όλοι και όλες που δέχονται αυτές τις κατηγορίες (φοιτητές, φοιτήτριες, διοικητικοί, διδάσκουσες και διδάσκοντες) δημιουργούν μια παγωμάρα, μια εκκωφαντική σιωπή και ένα ισχυρό αίσθημα ματαίωσης που συνδέεται με τη δυσκολία να συγκροτηθεί ένας χώρος που να επιτρέπει ανάσες, συζήτηση, επιχειρήματα και τεκμηριωμένη σκέψη.

Αρχές Δεκεμβρίου, μια μικρή ομάδα πανεπιστημιακών χωρίς κομματική ταυτότητα απευθύνει κάλεσμα σε συναδέλφους και συναδέλφισσες από όλη την Ελλάδα για μια συγκροτημένη αντίδραση: συνάδελφοι από τη Θεσσαλονίκη ξεκινούν τη συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας για την παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια. Οι υπογραφές συγκεντρώνονται από όλη την Ελλάδα – πάνω από 1.000.

[…]

Η Αλεξάνδρα Ανδρούσου είναι εκπαιδευτική ψυχολόγος και διδάσκει στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του ΕΚΠΑ.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα