ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ ΛΑΪΚΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

Philippe Marlière, συνέντευξη στον Αντώνη Γαλανόπουλο

τχ. 136

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Ολάντ είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα σοσιαλδημοκράτη ηγέτη που απέτυχε. Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι για την παρακμή της σοσιαλδημοκρατίας;

PHLIPPE MARLIΕRE: Η παρακμή της σοσιαλδημοκρατίας ουσιαστικά οφείλεται σε μια σειρά από πολιτικές επιλογές. Για παράδειγμα, ας αναρωτηθούμε: στην περίπτωση της Ελλάδας, το ΠΑΣΟΚ θα είχε καταρρεύσει με τον τρόπο που συνέβη, αν δεν είχε εφαρμόσει τις πολιτικές λιτότητας που σήμερα γνωρίζουμε; Το ίδιο συμβαίνει και στη Γαλλία. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα πηγαίνει πολύ άσχημα, επειδή έχει εφαρμόσει πολιτικές οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις λαϊκές προσδοκίες και ανάγκες. Ταυτόχρονα, θα ήταν η ακροδεξιά, η λαϊκιστική δεξιά τόσο σημαντική όσο είναι τώρα, αν η σοσιαλδημοκρατία είχε κάνει τα πράγματα διαφορετικά; Πιθανώς όχι. Αλλά το πρόβλημα της σοσιαλδημοκρατίας είναι ακόμη βαθύτερο. Η ιστορία της σοσιαλδημοκρατίας, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, υπήρξε μια ιστορία σταθερής υποχώρησης. Η δομική αυτή παρακμή οφείλεται στον βαθύ μετασχηματισμό των παραδοσιακών εκλογικών υποστηρικτών της· εργάτες μπλε και λευκού κολάρου, υπάλληλοι, μέλη της εργατικής τάξης, μισθωτοί και εργαζόμενοι, αποτελούσαν ουσιαστικά την εκλογική βάση της σοσιαλδημοκρατίας. Σταδιακά, όλες αυτές οι κοινωνικές κατηγορίες –αν και εξακολουθούν να υπάρχουν– έχουν υποστεί δραματικούς πολιτικούς και κοινωνικούς μετασχηματισμούς που έχουν προκληθεί από τις πρόσφατες οικονομικές αλλαγές, καθώς και τις αλλαγές στα μοντέλα εργασίας.

Η δεκαετία του 1990 ήταν μια περίοδος προσαρμογής στην ελεύθερη αγορά. Ο «τρίτος δρόμος» του Τόνυ Μπλερ, τον οποίο ενστερνίστηκαν και τα άλλα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, ακολούθησε –σε μεγάλο βαθμό– τους κανόνες, τις αρχές και τη φιλοσοφία του νεοφιλελευθερισμού, με την ελπίδα ότι η οικονομική ανάπτυξη που θα δημιουργηθεί από την προσαρμογή αυτή, τελικά θα ωφελήσει τους απλούς ανθρώπους. Τώρα, η σοσιαλδημοκρατία έχει εισέλθει σε μια νέα φάση. Η ιδέα ότι, αν η σοσιαλδημοκρατία προσκολληθεί στενά στη νεοφιλελεύθερη αφήγηση και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές μπορεί να αποκομίσει κάποια οφέλη για τη μεσαία και την εργατική τάξη, είναι πραγματικά καταστροφική. Βοηθά μόνο στην ενίσχυση της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη. Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα πρέπει να σκεφτούν νέες λύσεις, οι οποίες, κατά την άποψή μου, θα πρέπει να αφορούν μια ιστορική στροφή στην κατεύθυνση της ρύθμισης των αγορών. Διαφορετικά, δεν μπορείς να κάνεις τίποτε απολύτως, δεν μπορείς να αναδιανείμεις, γιατί ο νεοφιλελευθερισμός έχει να κάνει με τη μεγιστοποίηση των κερδών, τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση και τη συνεχή ιδιωτικοποίηση. Δεν υπάρχει τίποτα το ωφέλιμο σε αυτό το είδος των πολιτικών για τον απλό λαό. Το να επιστρέψουμε σε πιο παρεμβατικές πολιτικές δεν σημαίνει απαραίτητα να γυρίσουμε πίσω στη δεκαετία του 1970. Οι σοσιαλδημοκράτες πρέπει πραγματικά να αλλάξουν, αλλιώς είναι καταδικασμένοι. Το είδαμε να συμβαίνει στην Ελλάδα, στην Ισπανία και η Γαλλία μπορεί τώρα να ακολουθήσει.

[…]

O Philippe Marlière είναι πολιτικός επιστήμονας και διδάσκει στο University College του Λονδίνου.

Tags  

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα