ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

Τίμοθι Σνάιντερ

Τχ. 155-156

Πριν από περισσότερα από χίλια χρόνια, οι Βίκινγκ δουλέμποροι βρήκαν τον δρόμο προς τον νότο, τον οποίο αναζητούσαν από καιρό. Η διαδρομή που ακολουθούσαν ήταν κατά μήκος του Δνείπερου ποταμού περνώντας από έναν εμπορικό κόμβο που ονομαζόταν Κίεβο. Κατόπιν, προχωρούσαν κατά μήκος κλιμακωτών κοιλοτήτων, που ούτε οι ειδικοί Βίκινγκ δεν μπορούσαν να διαφεντέψουν. Σε αυτά τα τμήματα της διαδρομής, οι βόρειοι υποχρέωναν τους δούλους να μεταφέρουν τα σκάφη και χάραζαν ρουνικά γράμματα στις όχθες του ποταμού, στη μνήμη όσων πέθαιναν. Οι Βίκινγκ αυτοί αυτοαποκαλούνταν Ρως. Εκείνη την εποχή, το παλαιό χανάτο της Χαζαρίας ήταν υπό διάλυση. Τον 8ο αιώνα, οι Χαζάροι εμπόδισαν την προώθηση του Ισλάμ στον Καύκασο, περίπου την ίδια περίοδο με τη μάχη του Πουατιέ το 732. Πολλοί εκπρόσωποι της χαζαρικής ελίτ είχαν προσηλυτιστεί στον εβραϊσμό. Οι Βίκινγκ θα αντικαταστήσουν τους Χαζάρους στη συλλογή των φόρων του Κιέβου, αναμειγνύοντας τις δικές τους παραδόσεις και το δικό τους λεξιλόγιο με εκείνα του τοπικού πληθυσμού. Οι ηγέτες τους αποκαλούνταν χαγκάν.

Με το πέρασμα του χρόνου, οι Βίκινγκ κατανόησαν ότι ο προσηλυτισμός σε μια μονοθεϊστική θρησκεία θα τους βοηθούσε να αποκτήσουν τον έλεγχο της περιοχής. Από ό,τι φαίνεται, οι Ρως, που ήταν παγανιστές, προτού μεταστραφούν στον χριστιανισμό, εξέτασαν τόσο τον εβραϊσμό όσο και το Ισλάμ. Ο πρώτος ηγεμόνας που μεταστράφηκε ήταν ο Βάλντεμαρ (ή Βολοντίμιρ, που αργότερα θα αποκαλούνταν Βλαντιμίρ)· είχε κυβερνήσει το Κίεβο ως παγανιστής και, σύμφωνα με ορισμένες αραβικές πηγές, προηγουμένως είχε διοικήσει μια άλλη πόλη ως μουσουλμάνος. Αυτή η διαδικασία μπορεί να φαίνεται παράξενη, αλλά στην πραγματικότητα ήταν αρκετά συνηθισμένη. Στο αποκορύφωμα της περιόδου των θρησκευτικών μεταστροφών, οι Βίκινγκ συνέβαλαν στη διαμόρφωση των κρατών σε όλη την Ευρώπη. Οι Ρως του Κιέβου ακολουθούσαν τις συνήθειες της εποχής ακόμα και στη σχετική με τους γάμους πολιτική, και το 1051 έστειλαν μια πριγκίπισσα στη Ρενς για να παντρευτεί τον βασιλιά της Γαλλίας. Οι αγώνες διαδοχής χαρακτήριζαν την περιοχή, έτσι όπως την χαρακτήρισε και η ανικανότητα να αναχαιτιστεί η προέλαση των Μογγόλων στις αρχές της δεκαετίας του 1240.

[…]

Ο Timothy Snyder είναι Ιστορικός στο πανεπιστήμιο Yale. Ειδικεύεται στην ιστορία της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, και στο Ολοκαύτωμα. Στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος τα έργα του Αιματοβαμμένες χώρες: Η Ευρώπη μεταξύ Χίτλερ και Στάλιν (μτφρ. Α. Παππάς, 2017), Ο δρόμος προς την ανελευθερία: Ρωσία – Ευρώπη – Αμερική (μτφρ. Α. Παππάς, 2018) και Απέναντι στην τυραννία: 20 μαθήματα από τον 20ό αιώνα (μτφρ. Κ. Σχινά, 2017). Οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια εξέδωσαν τις συνομιλίες του με τον Tony Judt Σκέψεις για τον εικοστό αιώνα (μτφρ. Ε. Αστερίου, 2017).

2017).

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα