ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ (1967-1974)

Γιάνης Γιανουλόπουλος

τχ. 137

 

Οι συνεχείς, αποτροπαϊκού χαρακτήρος, καταγγελίες μιας επερχόμενης στρατιωτικής δικτατορίας, φαίνεται ότι, τελικώς, το μόνο αποτέλεσμα που είχαν ήταν να λειτουργήσουν καθησυχαστικά για τα θύματά της και, με την έννοια αυτή, μάλλον διευκόλυναν τον συγκεκριμένο αιφνιδιασμό της 21ης Απριλίου 1967. Αιφνιδιασμό που πραγματοποίησε η λεγόμενη «μικρή χούντα» των συνταγματαρχών, δηλαδή ο εκτελεστικός βραχίονας του ενιαίου αρχικώς –ως προς τον βασικό στόχο του– πολιτικο-στρατιωτικού μετώπου της «εκτροπής». Ο κοινός αυτός στόχος δεν ήταν άλλος από την διά παντός τρόπου ματαίωση της ανόδου στην εξουσία, μέσω των εκλογών της 28ης Μαΐου, των δυνάμεων εκείνων που μπορεί μεν να μην απειλούσαν «το κοινωνικόν καθεστώς» ή να προετοίμαζαν την «αλλαγή στρατοπέδου» στον διπολικό, τότε, κόσμο του Ψυχρού Πολέμου (με αυτούς τους ισχυρισμούς θα πρέπει να γελούσαν και οι ίδιοι οι αρχιπραξικοπηματίες, πλην, ίσως, του ηλιθίου της τριανδρίας), αλλά σίγουρα απειλούσαν τις βαθύτατα αντιδημοκρατικές δομές και τις καθιερωμένες ως αυτονόητες περίπου πρακτικές του μετεμφυλιακού αστυνομοκρατούμενου ελληνικού κράτους.

Δεν ήταν μόνο οι καμπάνες των εκκλησιών που δεν χτύπησαν μόλις εμφανίστηκαν τα τανκς τις πρώτες ώρες της 21ης Απριλίου για να συγκεντρωθεί ο κόσμος στις συνοικίες της Αθήνας και να κατέβει στο κέντρο να τα σταματήσει, κατά το «έτοιμο» σχέδιο που υποτίθεται ότι υπήρχε. Όπως αποδείχτηκε, η αριστερά, πεπεισμένη ότι τελικά «δεν θα τολμήσουν στρατιωτικό πραξικόπημα», δεν είχε φροντίσει για άλλα πράγματα, στοιχειώδη και πολύ πιο εύκολα. Όπως, παραδείγματος χάριν, το ποιος (με ποιον αναπληρωτή) σε ποια περιοχή ειδοποιεί ποιους και κάθε ένας από αυτούς ποιον άλλον – οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν μετά τις 5 το πρωί–, ούτως ώστε να είχε τουλάχιστον αποφευχθεί η εξουδετέρωση του μεγαλύτερου μέρους της ηγεσίας της και των βασικών της στελεχών που κοιμόνταν αμέριμνοι στα σπίτια τους. Για να μη μιλήσουμε για ήδη νοικιασμένα σπίτια/γιάφκες με στοιχειώδεις υποδομές που θα επέτρεπαν την ανάπτυξη δράσεων σε συνθήκες παρανομίας. Λίγο αργότερα, όσοι απέφυγαν τη σύλληψη, στρατεύτηκαν βέβαια, και αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση στις γραμμές της αντίστασης, αλλά το αρχικό «μούδιασμα» του κόσμου της αριστεράς –και όχι μόνο–, που προκάλεσε η έλλειψη κάθε προετοιμασίας για την αντιμετώπιση του πραξικοπήματος, δεν μπορούσε να είναι, και δεν ήταν, χωρίς συνέπειες.

 

[…]

 

Ο Γιάνης Γιανουλόπουλος είναι ιστορικός, ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου.

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα