ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ BREXIT: Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ MILLER

Δημήτρης Τσαραπατσάνης

τχ. 140-141

Οι συνταγματικές πτυχές του Brexit δημιούργησαν έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε συνταγματολόγους και πολίτες, εν μέρει αναπόφευκτα, λόγω της γενικότερης πολιτικής, ιδεολογικής και θεωρητικής πόλωσης που επέφερε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου 2016. Η πλέον σημαντική φάση της αντιπαράθεσης, που σε κάποιον βαθμό ακόμη συνεχίζεται, αν και όχι με την ίδια ένταση, έλαβε χώρα από το φθινόπωρο του 2016 μέχρι και τις αρχές του 2017 και αρθρώθηκε κυρίως υπό τη μορφή ερμηνείας, σχολιασμού και κριτικής αποτίμησης μιας σειράς δικαστικών αποφάσεων του ανώτερου και ανώτατου δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι εν λόγω δικαστικές αποφάσεις συνδέθηκαν με το όνομα της Gina Miller, που ήταν μία από τους δύο προσφεύγοντες. Οι αποφάσεις είχαν, εκ πρώτης όψεως, ως αντικείμενο το στενά νομικό ζήτημα, του αν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είχε την αρμοδιότητα, ασκώντας σχετικό Προνόμιο του Στέμματος, να ενεργοποιήσει μονομερώς το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (στο εξής: «ΣΕΕ») ή αν όφειλε, αντίθετα, να γνωστοποιήσει στην Ένωση την απόφαση αποχώρησης μόνο στο μέτρο στο οποίο θα είχε προηγουμένως εξουσιοδοτηθεί από το Κοινοβούλιο με ειδικό νόμο. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η νομικοπολιτική διαμάχη με αφετηρία το πρόβλημα της αρμοδιότητας γνωστοποίησης της απόφασης αποχώρησης άγγιξε ευρύτερα συνταγματικά ζητήματα, που βρίσκονταν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης πριν αλλά και μετά το δημοψήφισμα. Τα ζητήματα αυτά αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την αύξηση της ισχύος των δικαστών, εθνικών και υπερεθνικών, τους δικαιοκρατικούς περιορισμούς στη βούληση της εκάστοτε πολιτικής πλειοψηφίας, τη σχέση νομικού και πολιτικού συνταγματισμού και τη συνάρθρωση άμεσης και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Σε ό,τι ακολουθεί, αφού περιγράψουμε σύντομα το ιστορικό της δικαστικής διένεξης, θα σταθούμε κριτικά σε κάποια από τα εν λόγω ζητήματα, με στόχο να αναδείξουμε το ευρύτερο συνταγματικό και πολιτικό τοπίο εντός του οποίου διεξάγονται, πλέον, οι διαπραγματεύσεις για την τελική έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που, εκτός απροόπτου, θα λάβει χώρα εντός του Μαρτίου του 2019.

Η διαμάχη με αφορμή την υπόθεση Miller είχε ως αφετηριακό της σημείο δύο δίκες, στις οποίες διάδικοι ήταν, αφενός, η Gina Miller και ο Deir dos Santos, οι οποίοι και άσκησαν προσφυγή, και, αφετέρου, ο υπουργός για την Έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (πρόκειται για κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο που δημιουργήθηκε ad hoc μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος). Η πρώτη απόφαση εκδόθηκε από το High Court of Justice τον Νοέμβριο του 2016. Η δεύτερη, και τελική, από το Ανώτατο Δικαστήριο τον Ιανουάριο του 2017, μετά από έφεση που άσκησε ο αρμόδιος υπουργός.

[…]

Ο Δημήτρης Τσαραπατσάνης διδάσκει στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Sheffield.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα