ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΩΣ «ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΕΡΩΤΩΝ»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΗΣ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ REAL ESTATE. ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΙΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ;

Τχ. 158-159

Γιάννης Σπιλάνης

Η συζήτηση για το αναπτυξιακό παρόν και μέλλον των νησιών –αλλά και των άλλων περιοχών της χώρας που χαρακτηρίζονται ως «μη ευνοημένες περιοχές», όπως είναι με βάση και το ελληνικό Σύνταγμα οι ορεινές περιοχές– έχει μεγάλη εποχικότητα που οφείλεται είτε στο πότε εκπρόσωποι των ΜΜΕ τα επισκέπτονται για τις διακοπές τους και διαπιστώνουν τις γνωστές καταστάσεις, τουλάχιστον στους κατοίκους αλλά και στους μελετητές των περιοχών αυτών, είτε στο πότε δημιουργείται κάποιο αρνητικό γεγονός που προκαλεί την αφορμή για κάποιο ρεπορτάζ. Για παράδειγμα, η παρέλαση ενός και μόνου μαθητή σε ένα μικρό νησί, ένα ναυάγιο, ένας θάνατος από έλλειψη γιατρού κ.λπ. αποτελούν αφορμές για έκφραση δυσαρέσκειας ή και οργής για την ανεπαρκή κρατική πολιτική σε μια σειρά από τομείς. Η συζήτηση που ακολουθεί παίρνει αναπόφευκτα «συναισθηματικό» ή «εθνικό» χαρακτήρα, με συνέπεια τα όποια επιστημονικά επιχειρήματα να επισκιάζονται. Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκε και μια άλλη θεματολογία, ο «υπερτουρισμός», που και αυτή έχει εποχιακή και επιφανειακή αντιμετώπιση.

Τα νησιά, παρά τις φαινομενικά μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ τους σε ό,τι αφορά το μέγεθος, τον πληθυσμό, το ανάγλυφο, την απόσταση από την ηπειρωτική χώρα, τη φυτοκάλυψη (πράσινα ή ξερόβραχοι) κ.λπ., παρουσιάζουν μια σειρά από κοινά χαρακτηριστικά που τα διαχωρίζουν από τις ηπειρωτικές περιοχές: το μικρό μέγεθος σε έκταση, πληθυσμό και διαθέσιμους φυσικούς πόρους (π.χ. πεδινό έδαφος, νερό κ.λπ.), η φυσική απομόνωση λόγω της θάλασσας σε συνδυασμό με την περιφερειακότητα (απόσταση από τα κέντρα λήψης αποφάσεων και παροχής υπηρεσιών), η ύπαρξη πολλών σημαντικών και ιδιαίτερων, αλλά εύθραυστων φυσικών και πολιτιστικών πόρων σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα που προκύπτει από τη διάδραση των κατοίκων με τη θάλασσα. Όλα αυτά αποτυπώνουν αυτό που ονομάζουμε «νησιωτικότητα» (Spilanis I., Mitropoulou A. Bouhalis D., 2022).

[…]

Ο Γιάννης Σπιλάνης είναι καθηγητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα