ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΝΕΡΟΥ: ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

Τχ. 158-159

Ιωάννης Δασκαλάκης & Καλλιόπη Σαπουντζάκη

  1. Νησιωτικότητα και περιβαλλοντικοί πόροι

Ο νησιωτικός χώρος αποτελείται από φυσικογεωγραφικές (νησιωτικές) οντότητες με διακριτά όρια και ευδιάκριτες ροές πόρων και αγαθών. Παρουσιάζει έτσι μια διχοτομική ταυτότητα. Από τη μια πλευρά, χαρακτηρίζεται από τη δικτύωση και την αλληλεπίδραση, καθώς οι νησιωτικές κοινωνίες λόγω του πεπερασμένου μεγέθους των νησιών και της απουσίας ενδοχώρας είναι προσανατολισμένες στην εξωστρέφεια, τη συνεργασία και την υλική και άυλη εξάρτηση από άλλα νησιά ή ηπειρωτικές περιοχές. Από την άλλη πλευρά, η νησιωτικότητα είναι συνώνυμο της απομόνωσης, του αποκλεισμού και της μοναδικότητας. Συχνά, τα νησιά εκλαμβάνονται από τους κατοίκους των ηπειρωτικών περιοχών ως απομονωμένοι κόσμοι, που φιλοξενούν το «διαφορετικό», το «αλλότριο», το «παράξενο». Η θάλασσα αποτελεί το φυσικό σύνορο που τα αποκόπτει από τον υπόλοιπο κόσμο, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση μιας ξεχωριστής ταυτότητας. Ο διάπλους της θάλασσας για την προσέγγιση των νησιών σηματοδοτεί την υπέρβαση ενός ορίου και συνοδεύεται από συναισθήματα προσδοκίας και κινδύνου (Constantakopoulou, 2007).

Από περιβαλλοντική/οικολογική σκοπιά τα νησιά αποτελούν σε κάποιον βαθμό, και εκλαμβάνονται ως, κλειστά συστήματα με πεπερασμένες ροές και διαθεσιμότητα περιβαλλοντικών πόρων από τους οποίους εξαρτάται η βιωσιμότητα όχι μόνο των τοπικών κοινωνιών, αλλά και των νησιωτικών οικοσυστημάτων. Εξαιτίας του πεπερασμένου μεγέθους των νησιών και των λιγοστών τους πόρων, οι σχέσεις αλληλεπίδρασης και αλληλεξάρτησης μεταξύ της τοπικής κοινωνίας, της οικονομίας και του περιβάλλοντος είναι περισσότερο ισχυρές, αφήνουν έντονα ίχνη και γίνονται άμεσα αντιληπτές στα επιμέρους συστήματα κάθε νησιού μέσω των συχνά κρίσιμων επιπτώσεων στην εύθραυστη βιωσιμότητά τους (Lewis, 2009). Για παράδειγμα, οι επιπτώσεις της υπερεκμετάλλευσης και εξάντλησης των περιβαλλοντικών πόρων, όπως του νερού, της εξάντλησης της αγροτικής γης, της εκτεταμένης δόμησης του παράκτιου χώρου και της ανεξέλεγκτης παραγωγής και διάθεσης απορριμμάτων γίνονται άμεσα αντιληπτές επηρεάζοντας το σύνολο του νησιωτικού χώρου (Briguglio, 1995).

 

[…]

Ο Ιωάννης Δασκαλάκης είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου.

Η Καλλιόπη Σαπουντζάκη είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα