ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΠΕΖΗΣΑΝ

Για το βιβλίο: Pothiti Hantzaroula, Child Survivors of the Holocaust in Greece. Memory, Testimony and Subjectivity, Routledge, Λονδίνο και Νέα Υόρκη 2020, 278 σ.

Ρίκα Μπενβενίστε

Τχ. 153-154

Ελάχιστα παιδιά επέζησαν από τη ναζιστική γενοκτονία. Μάλιστα, όπως ορθά μας υπενθυμίζει η Ποθητή Χαντζαρούλα, μολονότι την επαύριον κιόλας του Ολοκαυτώματος οι επιζώντες που συγκέντρωναν τεκμήρια της καταστροφής επεδίωξαν να καταγράψουν και τη μαρτυρία των παιδιών, χρειάστηκε να περάσουν πολλές δεκαετίες πριν να γίνει η παιδική εμπειρία κομμάτι της ιστοριογραφίας και συστατικό της κατανόησης του Ολοκαυτώματος. Το βιβλίο της Ποθητής Χαντζαρούλα εντάσσεται λοιπόν σε ένα σύγχρονο ιστοριογραφικό ρεύμα και αποτελεί σημαντική συμβολή στη μεταπολεμική ιστορία γενικά και στην ιστορία των Ελλήνων Εβραίων ιδιαίτερα. Η μελέτη συνιστά και γόνιμη επιστημολογική πρόταση, καθώς συνομιλεί αφενός με προβληματισμούς γύρω από τη διαδικασία της εξόντωσης και τις μνήμες του διωγμού και αφετέρου γύρω από την αναγνώριση των παιδιών ως υποκειμένων μιας ιστορικής αφήγησης· τα παιδιά αυτά συμμετείχαν στη διαμόρφωση νέων συλλογικών υποκειμενικοτήτων και μιας μεταπολεμικής εβραϊκής ταυτότητας. Η συγγραφέας επιχειρεί μια «γενεακή» προσέγγιση της μνήμης, χωρίς να υποτιμά διαφοροποιητικούς παράγοντες, όπως η γεωγραφική προέλευση, οι έμφυλες και οι ταξικές διαστάσεις.

Εξαρχής η Χαντζαρούλα εκθέτει με σαφήνεια τα ερωτήματα που συνιστούν το καθοδηγητικό νήμα της έρευνας: Πώς μπορούμε να δούμε όσα συνέβησαν και από τη σκοπιά της μνήμης των εβραιόπαιδων της Ελλάδας, δηλαδή εκείνων των ελάχιστων παιδιών που διέφυγαν τον θάνατο αλλά όχι και την εκτόπιση σε στρατόπεδα, καθώς και εκείνων των λίγων παιδιών που έζησαν την Κατοχή και τον κίνδυνο της σύλληψης κρυμμένα μαζί ή μακριά από την οικογένειά τους; Επιπλέον, πώς η τραυματική ιστορική εμπειρία αλλά και η μεταβίβασή της μπορούν να μας διαφωτίσουν σχετικά με τα μεταπολεμικά χρόνια; Τις απαντήσεις στα παραπάνω σημαντικά και έως το δικό της βιβλίο ανεξερεύνητα ερωτήματα η συγγραφέας τις αναζητά με μια εκτεταμένη έρευνα.

[…]

Η Ρίκα Μπενβενίστε είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα