TΕΥΧΟΣ 138-139

Ιούλιος-Δεκέμβριος 2017

Στο νέο τεύχος #138-139 των Σύγχρονων Θεμάτων που κυκλοφορεί, στη στήλη «Έπεα πτερόεντα» ο Σεθέλος-Ισίδωρος Μπάλιος ασχολείται με την κρίση της Καταλονίας, η Ζεϋνέπ Γκαμπετί και η Ειρήνη Αβραμοπούλου γράφουν για την κατάσταση των δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Τουρκία, ο Λεωνίδας Καρακατσάνης σχολιάζει την επίσκεψη Ερντογάν, ο Χρήστος Ηλιάδης γράφει για την ένταξη των Ρομά, ο Ευθύμιος Παπαταξιάρχης για το προσφυγικό και η Ασπασία Λούβη-Κίζη για το Ελληνικό Ινστιτούτο της Βενετίας.

Στα «Άρθρα-Μελέτες», ο Ανδρέας Τάκης γράφει για τη Ρωσική Πρωτοπορία 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση και ο Θάνος Λίποβατς για τον Μαρτίνο Λούθηρο 500 χρόνια από τη θυροκόλληση των περίφημων 95 θέσεών του. Η Αντιγόνη Σαμέλα αντιπαραθέτει την ιστορική συνείδηση του Ματιάς Ενάρ στην αντιδραστική ρητορική του Μισέλ Ουελμπέκ, ο Χάρης Εξερτζόγλου σχολιάζει τη διαμάχη για την υπόθεση Τοροσιάν, η Ντάμλα Ντεμίροζου γράφει για τους αποδιοπομπαίους τράγους των Σεπτεμβριανών, η Τζίνα Πολίτη καταπιάνεται με την ποιητική της διαφθοράς στην Αγγλία του 16ου-18ου αιώνα, ενώ η Ευγενία Σηφάκη σχολιάζει το υποκείμενο του λόγου στον Τένυσον και στον Καβάφη και ο Στρατής Μπουρνάζος μελετά το περιοδικό Εποχές.

Ακόμη, ο Peter Mandler συζητά με τον Γιώργο Γιαννακόπουλο σχετικά με την ιστορία της ανώτερης εκπαίδευσης στη Βρετανία.

Το τεύχος ολοκληρώνεται με τις «Βιβλιοκρισίες», όπου ο Λάμπρος Μπαλτσιώτης γράφει για το βιβλίο Ισμαήλ Κεμάλ Μπέη Βλόρα Απομνημονεύματα, ο Ευστάθιος Ι. Οικονομάκης για το βιβλίο της Ελένης Γκαρά και του Γιώργου Τζεδόπουλου Χριστιανοί και μουσουλμάνοι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Βίκυ Ιακώβου για το βιβλίο του Ρασμπίγκ Κεσεγιάν Αριστερό ημισφαίριο, ο Κωστής Σταφυλάκης για το βιβλίο του Θάνου Λίποβατς Το πολιτικό και το ηθικό και ο Λάζαρος Καραβασίλης για το Τι είναι ο λαϊκισμός; του Jan-Werner Müller. Ο Γιώργος Ξυδόπουλος, ο Αργύρης Αρχάκης και η Άννα Ιορδανίδου παρουσιάζουν το βιβλίο των Μ. Καμηλάκη, Γ. Κατσούδα και Μ. Βραχιονίδου Πιπέρι στο στόμα: όψεις των λεξεων-ταμπού στη νέα ελληνική, η Ελένη Παπαγαρουφάλη σχολιάζει το βιβλίο Φωνές/Fonés που επιμελούνται ο Παναγιώτης Πανόπουλος και η Ελπίδα Ρίκου, η Δήμητρα Μακρυνιώτη γράφει για το βιβλίο των Θ. Λάγιου, Β. Λέκκα και Γρ. Πανουτσόπουλου Διάχυση συνόρων, χάραξη σωμάτων, σημεία καταγραφής. Τέλος, ο Ευτύχης Πυροβολάκης γράφει για το βιβλίο του Γιάννη Πρελορέντζου Φιλοσοφία και λογοτεχνία στη Γαλλία και η Φερενίκη Βαταβάλη για το βιβλίο του Κωστή Χατζημιχάλη Κρίση χρέους και υφαρπαγή γης στην Ελλάδα.

Τέλος, η Έλλη Δρούλια παρουσιάζει βιβλία και άλλα που λάβαμε.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ

 

Τα Σύγχρονα Θέματα στο διαδίκτυο:

https://www.synchronathemata.gr/

https://www.facebook.com/synchronathemata

https://twitter.com/SynxronaThemata

Το σύνολο των τευχών των Σύγχρονων Θεμάτων (από το 1962 μέχρι σήμερα) είναι πλέον διαθέσιμο ψηφιακά στο αρχείο της ιστοσελίδας μας:

https://www.synchronathemata.gr/archio-tefchon/

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα