ΤΕΥΧΟΣ 143-144

Tεύχος 143-144, Οκτώβριος 2018 – Μάρτιος 2019

Στο νέο διπλό τεύχος #143-144 των Σύγχρονων Θεμάτων που κυκλοφορεί, στη στήλη «Έπεα πτερόεντα» ο Λόης Λαμπριανίδης γράφει για το ρόλο της ομογένειας στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Ο Φάκελος «Ο αμφισβητούμενος διαμοιρασμός: Βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, υπερτουρισμός και κρίση στέγης» φιλοξενεί κείμενα για το φαινόμενο του Airbnb στην Αθήνα. Γράφουν οι: Γιώργος Πουλημενάκος, Δημήτρης Δαλάκογλου, Ευθύμιος Παπαταξιάρχης, Αγγελική Μητροπούλου, Δημήτρης Μπαλαμπανίδης, Εύα Παπατζανή, Δημήτρης Πέττας και Νίκος Κουραχάνης.

Στο Αφιέρωμα «Το Μακεδονικό μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών», ο Αλέξης Ηρακλείδης, ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, ο Δημήτρης Χριστόπουλος, η Αθηνά Σκουλαρίκη, ο Γιάννης Μπαλαμπανίδης, η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, η Μαρίκα Ρόμπου-Λεβίδη, ο Θωμάς Σιώμος και ο Τάσος Κωστόπουλος αναλύουν τις ποικίλες όψεις και συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στα «Άρθρα-Μελέτες», ο Λεωνίδας Εμπειρίκος και ο Λάμπρος Μπαλτσιώτης γράφουν για τη σχέση Ελλήνων και Αλβανών στον 19ο και 20ό αιώνα, ο Νίκος Σιγάλας καταπιάνεται με τον Λεωνή του Γιώργου Θεοτοκά, η Ντανιέλ Μορισόν ασχολείται με την ταινία του Φίλιππου Κουτσάφτη Αγέλαστος πέτρα, ο Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος προσεγγίζει τη φιλία, τον έρωτα και την πολιτική στο έργο του Ρέμπραντ, ο Αθανάσιος Κολιόπουλος μελετά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ευρωζώνη, η Άννα Καρακατσούλη σχολιάζει το σύστημα επιστημονικών δημοσιεύσεων, ο Μιχάλης Αγραφιώτης αναδεικνύει τα ζητήματα ιδεολογίας στη διαχειριστική αντίληψη της εκπαίδευσης, και ο Θωμάς Ψήμμας αποτιμά τις μετα-δημοκρατικές προεκτάσεις της νεοπλατωνικής θεωρίας.

Στο ίδιο τεύχος φιλοξενείται επίσης η ομιλία του Αντώνη Μόλχο με θέμα πρόσφυγες και εξόριστοι ιστορικοί, καθώς και το βιβλιογραφικό δοκίμιο της Ελίζας Παπαδάκη για τις βιογραφίες του Κυριάκου Βαρβαρέσου και του Αλέξανδρου Ν. Διομήδη.

Τέλος, στις «Βιβλιοκρισίες», ο Αντώνης Αναστασόπουλος, η Βάλια Πετούση και ο Νίκος Σιγάλας γράφουν για το βιβλίο της Έφης Κάννερ Τουρκία – Βία, αντίσταση και πολιτική στον καιρό της κρίσης, ο Νίκος Μουζέλης για το βιβλίο της Κατερίνας Ροζάκου Από «αγάπη» και «αλληλεγγύη»: εθελοντική εργασία με πρόσφυγες στην Αθήνα του πρώιμου 21ου αιώνα, η Μαριλένα Καρρά για το βιβλίο Η σκέψη του Κορνήλιου Καστοριάδη και η σημασία της για μας σήμερα, ο Αλέξανδρος Κεσσόπουλος για το βιβλίο του Χαράλαμπου Κουρουνδή Το Σύνταγμα και η Αριστερά, και ο Βασίλης Γρόλλιος για το βιβλίο του Ευάγγελου Λιότζη Πορνογραφικοποίηση: ιχνηλατώντας τη σύγχρονη σεξουαλικότητα.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ

 

Τα Σύγχρονα Θέματα στο διαδίκτυο:

https://www.synchronathemata.gr/

https://www.facebook.com/synchronathemata

https://twitter.com/SynxronaThemata

Το σύνολο των τευχών των Σύγχρονων Θεμάτων (από το 1962 μέχρι σήμερα) είναι πλέον διαθέσιμο ψηφιακά στο αρχείο της ιστοσελίδας μας:

https://www.synchronathemata.gr/archio-tefchon/

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα