Tεύχος 149

Σεπτέμβριος 2020

Στο νέο τεύχος #149 των Σύγχρονων Θεμάτων που κυκλοφορεί, με εξώφυλλο “Το Πορτραίτο της Μαρίας Λεπενιώτη” που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Αλέκος Λεβίδης ειδικά για το περιοδικό, στη στήλη «Έπεα πτερόεντα» η Κλειώ Παπαπαντολέων αναδεικνύει τη σημασία της ιστορικής απόφασης καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως προς τη λειτουργία των θεσμών. Ακολουθούν τέσσερα κείμενα που αναδεικνύουν μια εναλλακτική οπτική των ελληνοτουρκικών διαφορών και του Κυπριακού (Θόδωρος Τσίκας, Μακάριος Δρουσιώτης, Διονύσης Διονυσίου, Γρηγόρης Ανανιάδης). Ακόμη, ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης επιχειρεί μια πρώτη αποτίμηση της πρότασης για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, η Γεωργία Σπυροπούλου διατυπώνει εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα στο προσφυγικό ζήτημα, ο Βασίλης Τσαφός αναζητά απαντήσεις για τις μεταρρυθμιστικές ματαιώσεις στην ιστορική εκπαίδευση και ο Νίκος Χριστοφής αποτυπώνει τη σχέση Ισλάμ και έθνους με επίκεντρο την πολιτικοποίηση της Αγίας Σοφίας.

Στα «Άρθρα-Μελέτες» φιλοξενείται αφιέρωμα στο κίνημα “Black Lives Matter” σε επιμέλεια του Γιώργου Γιαννακόπουλου, ο οποίος διατυπώνει σκέψεις για το φυλετικό ζήτημα στην Αμερική και συζητά με την Adom Getachew για τις ιστορικές καταβολές και τις προοπτικές του κινήματος (μετάφραση: Αντιγόνη Σαμέλα), ενώ ο Παναγιώτης Κουστένης βάζει στο μικροσκόπιο την ψήφο των αμερικανικών εκλογών 2020, η Ευγενία Σηφάκη προσεγγίζει ιστορικά την αφροαμερικανική λογοτεχνία και ο Γιώργος Αναγνώστου εξετάζει το ζήτημα της φυλετικής ισονομίας μέσα από τις στάσεις των Ελληνοαμερικανών. Επίσης, ο Ευθύμιος Παπαταξιάρχης καταδεικνύει την πολιτισμική συγκρότηση του οικιακού χώρου και το ρόλο του στην υγειονομική κρίση, ο Θάνος Λίποβατς πραγματεύεται τη σχέση μεταξύ σκέψης, θέλησης και πράξης στον στοχασμό της Χάνα Άρεντ, ο Γιάννης Κτενάς μελετά τις κατηγοριοποιήσεις που προτείνουν οι μελετητές του Βέμπερ για το νόημα της έννοιας του νοήματος, ο Χρήστος Γροσδάνης αναδεικνύει τη συμβολή του γάλλου στοχαστή Ρενέ Ζιράρ στη λογοτεχνική κριτική και η Βασιλική Πέτσα αποτιμά το έργο του Ίταλο Καλβίνο μεταξύ πολιτικής στράτευσης και αισθητικών πειραματισμών.

Ακόμη, στο τεύχος αυτό φιλοξενείται, με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατό του, η ομιλία του Μαξ Βέμπερ στο συνέδριο της Ένωσης για την Κοινωνική Πολιτική, στη Βιέννη το 1909 (εισαγωγή- μετάφραση: Γιάννης Κτενάς, Άγγελος Τσίρμπας).

Στις «Βιβλιοκρισίες», η Ελένη Περδικούρη γράφει για το βιβλίο του Παύλου Κόντου Τα δυο ευ της ευτυχίας: Εισαγωγή στα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη, ο Θωμάς Ψήμμας για το βιβλίο του Raphaël Glucksmann Τα παιδιά του κενού: Από το αδιέξοδο του ατομικισμού στην αφύπνιση των πολιτών, η Δήμητρα Λαμπροπούλου για το βιβλίο του Βαγγέλη Καραμανωλάκη Ανεπιθύμητο παρελθόν. Οι φάκελοι κοινωνικών φρονημάτων στον 20ό αι. και η καταστροφή τους, ο Θανάσης Κολλιόπουλος για το βιβλίο του Γιώργου Σιακαντάρη Το πρωτείο της δημοκρατίας: Η σοσιαλδημοκρατία μετά τη σοσιαλδημοκρατία, ο Ιορδάνης Ψημμένος για την τριλογία της Κούλας Κασιμάτη Σμύρνη: Τα Μείζονα Κύθηρα/ Κυθήριοι στη Ρουμανία (Βραΐλα) και την Κωνσταντινούπολη/ Η Αλεξάνδρεια των Κυθηρίων και η Ελεάνα Γιαλούρη για το βιβλίο του Konstantinos Kalantzis Tradition in the Frame. Photography, Power, and Imagination in Sfakia, Crete.

Τέλος, η Έλλη Δρούλια παρουσιάζει βιβλία και άλλα που λάβαμε.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ

 

Τα Σύγχρονα Θέματα στο διαδίκτυο:

https://www.synchronathemata.gr/

https://www.facebook.com/synchronathemata

https://twitter.com/SynxronaThemata

Το σύνολο των τευχών των Σύγχρονων Θεμάτων (από το 1962 μέχρι σήμερα) είναι πλέον διαθέσιμο ψηφιακά στο αρχείο της ιστοσελίδας μας:

https://www.synchronathemata.gr/archio-tefchon/

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα