Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2022
Το νέο τεύχος #157 των Σύγχρονων Θεμάτων φιλοξενεί στην ενότητα «Έπεα πτερόεντα» κείμενα του Δημήτρη Τσαραπατσάνη για την υπόθεση των υποκλοπών και του William Scheuerman για τη συνταγματική φιλοσοφία του τραμπισμού, τη συνέντευξη της Hennette-Vauchez στη Μαρία Καλογήρου για το δικαίωμα στην άμβλωση, καθώς και τον αποχαιρετισμό της Έλλης Δρούλια στον Ηλία Νικολακόπουλο.
Στα «Άρθρα-Μελέτες», η Ελίφ Γκεβσέρ Οζέρ γράφει για τον νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα της ανάπλασης της συνοικίας Σουλούκουλε της Κωνσταντινούπολης, ο Χρίστος Μάης προσεγγίζει την πολιτική λογοκρισία στην πρώιμη Μεταπολίτευση και η Αντιγόνη Σαμέλα καταπιάνεται με την κλιματική αλλαγή στην Ανθρωπόκαινο εποχή. Στην ίδια ενότητα, ο Νίκος Αλιβιζάτος γράφει για τα συνταγματικά του Αδαμάντιου Κοραή, η Βασιάννα Κωσταντοπούλου επιχειρεί μια κριτική επανεξέταση της φροϋδικής θεώρησης περί αλήθειας, ενώ η Μαρίνα Σταμάτη ασχολείται με το ντοκιμαντέρ παρατήρησης στον κινηματογραφικό χωροχρόνο.
Στις «Βιβλιοκρισίες», ο Διονύσης Δρόσος γράφει για το βιβλίο της Φωτεινής Βάκη Νεοφιλελευθερισμός, δημοκρατία και δικαιώματα, ο Θωμάς Ψήμμας για το συλλογικό έργο Για τον Νίκο Αλιβιζάτο: 19+1 κείμενα, ενώ η Δέσποινα Παπαδημητρίου παρουσιάζει το βιβλίο του Σεραφείμ Σεφεριάδη Λαϊκισμός, Δημοκρατία, Αριστερά. Η πρόκληση της μεθόδου. Ακόμη, η Ελένη Ανδριάκαινα γράφει για το βιβλίο του Παντελή Λέκκα Ο «Πύργος της Βαβέλ» του Μάικλ Όουξοτ, η Μαρία Παπαπαύλου για το βιβλίο που επιμελήθηκαν οι Ασπασία Θεοδοσίου και Ελένη Καλλιμοπούλου Μουσικές Κοινότητες στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Εθνογραφικές Ματιές και Ακροάσεις, και τέλος ο Αχιλλέας Φωτάκης για το βιβλίο του Christoph Schmink-Gustavus Η νοσταλγία του Βαλέριαν Βρούμπελ.
Τέλος, η Έλλη Δρούλια παρουσιάζει βιβλία και άλλα που λάβαμε.