Τεύχος 157

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2022

Το νέο τεύχος #157 των Σύγχρονων Θεμάτων φιλοξενεί στην ενότητα «Έπεα πτερόεντα» κείμενα του Δημήτρη Τσαραπατσάνη για την υπόθεση των υποκλοπών και του William Scheuerman για τη συνταγματική φιλοσοφία του τραμπισμού, τη συνέντευξη της Hennette-Vauchez στη Μαρία Καλογήρου για το δικαίωμα στην άμβλωση, καθώς και τον αποχαιρετισμό της Έλλης Δρούλια στον Ηλία Νικολακόπουλο.

Στα «Άρθρα-Μελέτες», η Ελίφ Γκεβσέρ Οζέρ γράφει για τον νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα της ανάπλασης της συνοικίας Σουλούκουλε της Κωνσταντινούπολης, ο Χρίστος Μάης προσεγγίζει την πολιτική λογοκρισία στην πρώιμη Μεταπολίτευση και η Αντιγόνη Σαμέλα καταπιάνεται με την κλιματική αλλαγή στην Ανθρωπόκαινο εποχή.  Στην ίδια ενότητα, ο Νίκος Αλιβιζάτος γράφει για τα συνταγματικά του Αδαμάντιου Κοραή, η Βασιάννα Κωσταντοπούλου επιχειρεί μια κριτική επανεξέταση της φροϋδικής θεώρησης περί αλήθειας, ενώ η Μαρίνα Σταμάτη ασχολείται με το ντοκιμαντέρ παρατήρησης στον κινηματογραφικό χωροχρόνο.

Στις «Βιβλιοκρισίες», ο Διονύσης Δρόσος γράφει για το βιβλίο της Φωτεινής Βάκη Νεοφιλελευθερισμός, δημοκρατία και δικαιώματα, ο Θωμάς Ψήμμας για το συλλογικό έργο Για τον Νίκο Αλιβιζάτο: 19+1 κείμενα, ενώ η Δέσποινα Παπαδημητρίου παρουσιάζει το βιβλίο του Σεραφείμ Σεφεριάδη Λαϊκισμός, Δημοκρατία, Αριστερά. Η πρόκληση της μεθόδου. Ακόμη, η Ελένη Ανδριάκαινα γράφει για το βιβλίο του Παντελή Λέκκα Ο «Πύργος της Βαβέλ» του Μάικλ Όουξοτ, η Μαρία Παπαπαύλου για το βιβλίο που επιμελήθηκαν οι Ασπασία Θεοδοσίου και Ελένη Καλλιμοπούλου Μουσικές Κοινότητες στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Εθνογραφικές Ματιές και Ακροάσεις, και τέλος ο Αχιλλέας Φωτάκης για το βιβλίο του Christoph Schmink-Gustavus Η νοσταλγία του Βαλέριαν Βρούμπελ.

Τέλος, η Έλλη Δρούλια παρουσιάζει βιβλία και άλλα που λάβαμε.

 

 

Δείτε Επίσης

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα