Τεύχος 158-159

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ιούνιος 2023

Το νέο διπλό τεύχος #158-159 των Σύγχρονων Θεμάτων φιλοξενεί στην ενότητα «Έπεα πτερόεντα» κείμενα του Νίκου Κοκκομέλη για τη νέα περιοδική έκδοση Petits Essais – Μικρά δοκίμια, της Ορσαλίας-Ελένης Κασσαβέτη για την αρχαιολογία των μέσων, και της Μαγδαληνής Αλεξανδροπούλου για τις δομές παιδικής προστασίας.

Στο Αφιέρωμα στον Hans-Thies Lehmann, ο Αλέξανδρος Ευκλείδης, ο Jean-Louis Besson, ο Georges Banu και η Ελένη Βαροπούλου παρουσιάζουν κάποιες από τις πτυχές του έργου του σπουδαίου Γερμανού θεατρολόγου.

Για τον μουσικολόγο Μάρκο Δραγούμη γράφουν ο Κωνσταντίνος Λυγνός και η Μαρία Χριστίνα Κριθαρά.

Στα «Άρθρα-Μελέτες», η Μελισάνθη Λεβεντοπούλου και η Νεφέλη Λιόντου ιχνηλατούν την ελληνική διανομή της ναζιστικής ταινίας Ο Εβραίος Süss για να φωτίσουν μια σημαντική και άγνωστη πτυχή των αντισημιτικών μέτρων στη Θεσσαλονίκη της Κατοχής, ο Κώστας Κατσάπης απαντά στο ερώτημα γιατί η μικρού μήκους ταινία του Θόδωρου Μαραγκού Οικόπεδο λογοκρίθηκε το 1971, ο Γιάννης Σταυρακάκης και η Σοφία Γκατζιά αναδεικνύουν τις μεταμορφώσεις του πολιτικού στο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη, ο Προκόπιος Ορφανός καταπιάνεται με τις κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της καλλιτεχνικής παραγωγής εστιάζοντας στον Ιταλικό Φουτουρισμό, και ο Μάρκος Τσέτσος μάς καλεί να σκεφτούμε με φιλοσοφικό τρόπο την απαγόρευση της ρωσικής τέχνης. Επίσης, ο Χρήστος Ηλιάδης πραγματεύεται τα ζητήματα της κοινωνικής συμπερίληψης και της ιθαγένειας μέσα από την περίπτωση των Ρομά χωρίς χαρτιά, ο Κώστας Γούσης και η Ειρήνη Γαϊτάνου προτείνουν μεθοδολογικές παρατηρήσεις και ευρήματα για τη νέα γενιά κατά την περίοδο της πανδημίας, και ο Γιώργος Ιωαννίδης συζητά τις σημαντικότερες μετακεϋνσιανές προσεγγίσεις στα οικονομικά της εργασίας.

Στον Φάκελο με θέμα «Νησιά και Νησιωτικότητα», σε επιμέλεια Αγγελικής Μητροπούλου, ο Godfrey Baldacchino διερευνά το παρελθόν και το παρόν της προβληματικής αναφορικά με τη νησιωτική ζωή, η Χριστίνα Κωνσταντακοπούλου εκθέτει όψεις της πρόσληψης των νησιών στην αρχαιότητα, ο Αθανάσιος Γκέκας εστιάζει στη σχέση της νησιωτικότητας με την ιστοριογραφία μέσα από την περίπτωση των νησιών του Ιονίου, ο Θανάσης Κίζος δείχνει πως το τοπίο των ελληνικών νησιών αλλάζει συνεχώς, ακόμη κι όταν προσπαθούμε να το διατηρήσουμε, και η Αγγελική Μητροπούλου παρουσιάζει τα ευρήματα έρευνας σχετικά με τις νοηματοδοτήσεις των νησιών και της νησιωτικότητας. Επίσης, ο Γιάννης Σπιλάνης συζητά το ακανθώδες ζήτημα της ανάπτυξης στα νησιά, ο Νικόλαος Καραχάλης και η Άννα Κυριακάκη αναδεικνύουν πτυχές της πολιτιστικής στρατηγικής στον νησιωτικό χώρο, ο Ιωάννης Δασκαλάκης και η Καλλιόπη Σαπουντζάκη συζητούν το πρόβλημα του νερού στα νησιά, και ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος τονίζει την αναγκαιότητα μιας Ευρωπαϊκής ρήτρας για τη νησιωτικότητα.

Η Κυριακή Παπαθανασοπούλου παρουσιάζει τις εργασίες του συνεδρίου «100 χρόνια προσφυγικής παρουσίας: Κοινωνία, Πολιτική, Πολιτισμός», που συνδιοργάνωσαν το Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο Δήμος Νέας Σμύρνης τον Δεκέμβριο του 2022.

Στις «Βιβλιοκρισίες», η Χρύσα Κατσογριδάκη γράφει για το βιβλίο του Χέρμπερτ Μαρκούζε Ο μονοδιάστατος άνθρωπος, ο Δημήτρης Λάλλας για το βιβλίο του Hartmut Rosa Επιτάχυνση και αλλοτρίωση, ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου για το βιβλίο του Γιάννη Κτενά Το πρόβλημα της θεμελίωσης των αξιών. Μια κριτική προσέγγιση μέσα από το έργο του Max Weber και του Κορνήλιου Καστοριάδη, και ο Γιώργος Παπαοικονόμου και ο Γιώργος Φαράκλας για το βιβλίο της Βάνας Νικολαΐδου-Κυριανίδου Hannah Arendt. Ο νόμος της γης και η λησμονημένη παράδοση. Επίσης, ο Λάζαρος Καραβασίλης συζητά το βιβλίο των Ερνέστο Λακλάου και Σαντάλ Μουφ Ηγεμονία και σοσιαλιστική στρατηγική, ο Θωμάς Ψήμμας το βιβλίο του Richard Parker Εδώ, κυβερνά ο λαός: Ένα συνταγματικό λαϊκιστικό μανιφέστο, και ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης το βιβλίο Τι να κάνουμε. Σκέψεις για την επανεκκίνηση της ριζοσπαστικής πολιτικής σε επιμέλεια Κώστα Γαλανόπουλου και Δημήτρη Παπανικολόπουλου. Τέλος, η Μαρία Δαμηλάκου γράφει για το βιβλίο του Κώστα Κατσάπη Αυστραλία. Δέκα ιστορίες, η Έφη Αβδελά για το βιβλίο του Κωστή Γκοτσίνα Επί της ουσίας. Ιστορία των ναρκωτικών στην Ελλάδα (1875–1950), ο Κώστας Γιαννακόπουλος για το βιβλίο της Dagmar Herzog Η σεξουαλικότητα στην Ευρώπη τον 20ο αιώνα. Μια ιστορία, η Ειρήνη Συνοδινού για το βιβλίο της Ειρήνης Παπαδάκη Πολιτικές της συγγένειας. Η υιοθεσία στη σύγχρονη Ελλάδα, και η Κατερίνα Ροζάκου για το βιβλίο του Didier Fassin Θάνατος ενός ταξιδιώτη.

Τέλος, η Έλλη Δρούλια παρουσιάζει την ανατομία της στήλης «Βιβλία που λάβαμε».

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα