Ιούνιος 2023
Το νέο διπλό τεύχος #158-159 των Σύγχρονων Θεμάτων φιλοξενεί στην ενότητα «Έπεα πτερόεντα» κείμενα του Νίκου Κοκκομέλη για τη νέα περιοδική έκδοση Petits Essais – Μικρά δοκίμια, της Ορσαλίας-Ελένης Κασσαβέτη για την αρχαιολογία των μέσων, και της Μαγδαληνής Αλεξανδροπούλου για τις δομές παιδικής προστασίας.
Στο Αφιέρωμα στον Hans-Thies Lehmann, ο Αλέξανδρος Ευκλείδης, ο Jean-Louis Besson, ο Georges Banu και η Ελένη Βαροπούλου παρουσιάζουν κάποιες από τις πτυχές του έργου του σπουδαίου Γερμανού θεατρολόγου.
Για τον μουσικολόγο Μάρκο Δραγούμη γράφουν ο Κωνσταντίνος Λυγνός και η Μαρία Χριστίνα Κριθαρά.
Στα «Άρθρα-Μελέτες», η Μελισάνθη Λεβεντοπούλου και η Νεφέλη Λιόντου ιχνηλατούν την ελληνική διανομή της ναζιστικής ταινίας Ο Εβραίος Süss για να φωτίσουν μια σημαντική και άγνωστη πτυχή των αντισημιτικών μέτρων στη Θεσσαλονίκη της Κατοχής, ο Κώστας Κατσάπης απαντά στο ερώτημα γιατί η μικρού μήκους ταινία του Θόδωρου Μαραγκού Οικόπεδο λογοκρίθηκε το 1971, ο Γιάννης Σταυρακάκης και η Σοφία Γκατζιά αναδεικνύουν τις μεταμορφώσεις του πολιτικού στο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη, ο Προκόπιος Ορφανός καταπιάνεται με τις κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της καλλιτεχνικής παραγωγής εστιάζοντας στον Ιταλικό Φουτουρισμό, και ο Μάρκος Τσέτσος μάς καλεί να σκεφτούμε με φιλοσοφικό τρόπο την απαγόρευση της ρωσικής τέχνης. Επίσης, ο Χρήστος Ηλιάδης πραγματεύεται τα ζητήματα της κοινωνικής συμπερίληψης και της ιθαγένειας μέσα από την περίπτωση των Ρομά χωρίς χαρτιά, ο Κώστας Γούσης και η Ειρήνη Γαϊτάνου προτείνουν μεθοδολογικές παρατηρήσεις και ευρήματα για τη νέα γενιά κατά την περίοδο της πανδημίας, και ο Γιώργος Ιωαννίδης συζητά τις σημαντικότερες μετακεϋνσιανές προσεγγίσεις στα οικονομικά της εργασίας.
Στον Φάκελο με θέμα «Νησιά και Νησιωτικότητα», σε επιμέλεια Αγγελικής Μητροπούλου, ο Godfrey Baldacchino διερευνά το παρελθόν και το παρόν της προβληματικής αναφορικά με τη νησιωτική ζωή, η Χριστίνα Κωνσταντακοπούλου εκθέτει όψεις της πρόσληψης των νησιών στην αρχαιότητα, ο Αθανάσιος Γκέκας εστιάζει στη σχέση της νησιωτικότητας με την ιστοριογραφία μέσα από την περίπτωση των νησιών του Ιονίου, ο Θανάσης Κίζος δείχνει πως το τοπίο των ελληνικών νησιών αλλάζει συνεχώς, ακόμη κι όταν προσπαθούμε να το διατηρήσουμε, και η Αγγελική Μητροπούλου παρουσιάζει τα ευρήματα έρευνας σχετικά με τις νοηματοδοτήσεις των νησιών και της νησιωτικότητας. Επίσης, ο Γιάννης Σπιλάνης συζητά το ακανθώδες ζήτημα της ανάπτυξης στα νησιά, ο Νικόλαος Καραχάλης και η Άννα Κυριακάκη αναδεικνύουν πτυχές της πολιτιστικής στρατηγικής στον νησιωτικό χώρο, ο Ιωάννης Δασκαλάκης και η Καλλιόπη Σαπουντζάκη συζητούν το πρόβλημα του νερού στα νησιά, και ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος τονίζει την αναγκαιότητα μιας Ευρωπαϊκής ρήτρας για τη νησιωτικότητα.
Η Κυριακή Παπαθανασοπούλου παρουσιάζει τις εργασίες του συνεδρίου «100 χρόνια προσφυγικής παρουσίας: Κοινωνία, Πολιτική, Πολιτισμός», που συνδιοργάνωσαν το Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο Δήμος Νέας Σμύρνης τον Δεκέμβριο του 2022.
Στις «Βιβλιοκρισίες», η Χρύσα Κατσογριδάκη γράφει για το βιβλίο του Χέρμπερτ Μαρκούζε Ο μονοδιάστατος άνθρωπος, ο Δημήτρης Λάλλας για το βιβλίο του Hartmut Rosa Επιτάχυνση και αλλοτρίωση, ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου για το βιβλίο του Γιάννη Κτενά Το πρόβλημα της θεμελίωσης των αξιών. Μια κριτική προσέγγιση μέσα από το έργο του Max Weber και του Κορνήλιου Καστοριάδη, και ο Γιώργος Παπαοικονόμου και ο Γιώργος Φαράκλας για το βιβλίο της Βάνας Νικολαΐδου-Κυριανίδου Hannah Arendt. Ο νόμος της γης και η λησμονημένη παράδοση. Επίσης, ο Λάζαρος Καραβασίλης συζητά το βιβλίο των Ερνέστο Λακλάου και Σαντάλ Μουφ Ηγεμονία και σοσιαλιστική στρατηγική, ο Θωμάς Ψήμμας το βιβλίο του Richard Parker Εδώ, κυβερνά ο λαός: Ένα συνταγματικό λαϊκιστικό μανιφέστο, και ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης το βιβλίο Τι να κάνουμε. Σκέψεις για την επανεκκίνηση της ριζοσπαστικής πολιτικής σε επιμέλεια Κώστα Γαλανόπουλου και Δημήτρη Παπανικολόπουλου. Τέλος, η Μαρία Δαμηλάκου γράφει για το βιβλίο του Κώστα Κατσάπη Αυστραλία. Δέκα ιστορίες, η Έφη Αβδελά για το βιβλίο του Κωστή Γκοτσίνα Επί της ουσίας. Ιστορία των ναρκωτικών στην Ελλάδα (1875–1950), ο Κώστας Γιαννακόπουλος για το βιβλίο της Dagmar Herzog Η σεξουαλικότητα στην Ευρώπη τον 20ο αιώνα. Μια ιστορία, η Ειρήνη Συνοδινού για το βιβλίο της Ειρήνης Παπαδάκη Πολιτικές της συγγένειας. Η υιοθεσία στη σύγχρονη Ελλάδα, και η Κατερίνα Ροζάκου για το βιβλίο του Didier Fassin Θάνατος ενός ταξιδιώτη.
Τέλος, η Έλλη Δρούλια παρουσιάζει την ανατομία της στήλης «Βιβλία που λάβαμε».