Το ελληνικό μνημόνιο

Γιώργος Σταθάκης
τχ. 120, σ. 34-39

 

Η ευρωπαϊκή πολιτική: bail in, bail out

Η ελληνική κρίση ξεκίνησε με την αναστολή της αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους από τις αγορές, στα τέλη του 2009. Αυτό έδωσε τέλος στην πρώτη βραχύβια φάση της ευρωπαϊκής πολιτικής της διαχείρισης της κρίσης, την περίοδο του bail in.

Αυτή διήρκησε από τα τέλη του 2008 μέχρι την έναρξη του ελληνικού μνημονίου, την άνοιξη του 2010. Τότε, η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε δύο πράγματα. Πρώτον, ότι θα υπάρξει ευρωπαϊκή ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, και για τον λόγο αυτό, δόθηκαν το 2009 ενισχύσεις στις τράπεζες. Στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτές έφθασαν τα 28 δις ευρώ. Δεύτερον, ότι κάθε χώρα είναι υπεύθυνη, με δικούς της τρόπους και πόρους, να διαχειριστεί την κρίση. Το δεύτερο υποδήλωνε ότι η διαχείριση της κρίσης είναι εθνική και όχι ευρωπαϊκή υπόθεση. ΄Ηταν η περίοδος που ονομάστηκε ως περίοδος του «bail in», ότι δηλαδή πρακτικά τα προβλήματα του δημόσιου χρέους, των τραπεζών και της ύφεσης είναι αρμοδιότητα κάθε μεμονωμένης χώρας να τα λύσει. ΄Οταν εμφανίστηκε το πρόβλημα της αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, επί Γ. Παπανδρέου, οι πρώτες επαφές με τη Μέρκελ οδήγησαν σε διαβεβαιώσεις ότι «μόνη της η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα».

Το γεγονός ότι κάθε χώρα θα αντιμετώπιζε μόνη της τα προβλήματα οδήγησε στη χαλάρωση σε δύο από τους βασικούς πυλώνες της ΕΕ: του συμφώνου σταθερότητας, που έθετε όρια στο έλλειμμα του προϋπολογισμού, και του πυλώνα της ανταγωνιστικότητας, που απέτρεπε τις κρατικές ενισχύσεις των επιχειρήσεων. Ο πρώτος, εκ των πραγμάτων, δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ, παρά μόνο περιστασιακά ως μηχανισμός πίεσης. Ο δεύτερος, μέσα στην κρίση χαλάρωσε, καθώς οι εθνικές κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και των άλλων χωρών, άρχισαν να επιδοτούν τις αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλους κλάδους που αντιμετώπιζαν ραγδαία μείωση της ζήτησης, προκειμένου να μην προβούν σε απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων. Η ύφεση το 2009 ήταν με -5% του ΑΕΠ στη Γερμανία, και με ανάλογα ή μικρότερα ποσοστά σε πολλές χώρες.

* Το κείμενο είναι νεότερη έκδοση ομιλίας στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Simon Frazer, που διοργάνωσε στρογγυλό τραπέζι, τον Νοέμβριο του 2012, με θέμα την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

O Γιώργος Σταθάκης διδάσκει οικονομική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Tags  

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα