Βιοϊατρική έρευνα στην Ελλάδα σήμερα

Γεώργιος Χρούσος, Γεώργιος Παυλάκης, Άρτεμις Σιμοπούλου, Αριστείδης Χαρώνης, Έφη Τσιλιμπάρη, Σταμάτης Κριμιζής

τχ. 124, σ. 78-83

 

Γενικά στοιχεία

Με τον όρο βιοϊατρική έρευνα εννοούμε τις διάφορες ερευνητικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιώντας γνώσεις και τεχνολογία από ποικίλους επιστημονικούς κλάδους (όχι μόνο από τη βιολογία και την ιατρική, αλλά και τη φαρμακευτική χημεία, τη διατροφή και τον μεταβολισμό, την επιστήμη του περιβάλλοντος, κ.ά.) προσπαθούν να απαντήσουν σε ερωτήματα της βιολογίας και της ιατρικής που στοχεύουν στην κατανόηση της λειτουργίας των ζωντανών οργανισμών και στην καλύτερη υγεία του ανθρώπου και του ζωτικού του χώρου. Με δεδομένη την τεράστια έκρηξη γνώσης σε αυτούς τους επιστημονικούς τομείς, είναι σαφές ότι η προσδοκώμενη γνώση αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικές νέες ανακαλύψεις που θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή, στο περιβάλλον και στην υγεία. Η αλλαγή στην ιατρική θα είναι ακόμη πιο ραγδαία, τόσο στο επίπεδο της διάγνωσης (ανάπτυξη νέων διαγνωστικών μεθόδων και προγνωστικών δεικτών) όσο και στο επίπεδο της θεραπείας (νέα πιο ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα ή συσκευές), που σε συνδυασμό θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και βελτίωση της ποιότητας ζωής του γενικού πληθυσμού. Αυτές οι εφαρμογές της βιοϊατρικής έρευνας σε διαγνωστικούς και θεραπευτικούς στόχους αποτελούν τη λεγόμενη «μεταφραστική έρευνα» ή «έρευνα από τον πάγκο του ερευνητή μέχρι το κρεβάτι του ασθενή και τανάπαλιν».

Η βιοϊατρική έρευνα στην Ελλάδα γίνεται κυρίως στα Πανεπιστήμιά της (σε Τμήματα Ιατρικής και Βιολογίας κατά κύριο λόγο, αλλά όχι αποκλειστικά) και στα Ερευνητικά της Κέντρα. Σε αντίθεση με άλλες αναπτυγμένες χώρες, ελάχιστη έρευνα στο πεδίο της βιοϊατρικής γίνεται από ιδιωτικούς φορείς. Πολυθεματική βιοϊατρική έρευνα, π.χ. στον τομέα της νανοϊατρικής, της βιοπληροφορικής κλπ., γίνεται σε ακαδημαϊκούς φορείς, όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καθώς και σε πολυθεματικά ερευνητικά κέντρα, όπως το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το Εθνικό Κέντρο ΄Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», κ.ά.).

 

Ο Γεώργιος Χρούσος διδάσκει στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Γεώργιος Παυλάκης εργάζεται στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ.

Η ΄Αρτεμις Σιμοπούλου εργάζεται στο The Center for Genetics, Nutrition and Health, στην Ουάσιγκτον D.C. των ΗΠΑ.

Ο Αριστείδης Χαρώνης εργάζεται στο ΄Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Η ΄Εφη Τσιλιμπάρη εργάζεται στο Εθνικό Κέντρο ΄Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Ο Σταμάτης Κριμιζής διδάσκει στο John Hopkins University των ΗΠΑ.

Tags  

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα