Τχ. 158-159
Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη
Η πλέον υπερπραγματική καθημερινότητα των νέων μοιάζει να βιώνεται –ειδικά τις δυο τελευταίες δεκαετίες– ως μια φυσικοποιημένη ροή διαδικτυακά συνδεδεμένων υποκειμένων και συμβάντων. Μέσα σε αυτή, είναι δύσκολο να χωρέσει ο υλικός πολιτισμός του παρελθόντος – πολύ περισσότερο δε η παλαιότερη τεχνολογία. Προφανώς, «αρχαίες» οικιακές συσκευές, όπως το βίντεο, ή ψυχαγωγικά παιγνίδια που αξιοποιούσαν την τεχνολογία της εποχής τους (βλ. φλίππερ) είναι τουλάχιστον άγνωστα και ακατανόητα για τη νεολαία ανεξαρτήτως εθνικότητας, φύλου, εκπαίδευσης. Στην εποχή που οι Νέες Τεχνολογίες επικεντρώνονται κυρίως στο διαδίκτυο και τα άυλα ψηφιακά δίκτυα συνιστούν έναν προνομιακό διαμεσολαβητικό χώρο που υπόσχεται την αποδοχή, την ενσωμάτωση και τη συμπερίληψη, τα παραδοσιακά (και συχνά αναλογικά) μέσα που σχετίζονταν με την επικοινωνία ή την ψυχαγωγία φαντάζουν τουλάχιστον περιττά – και ίσως, ακόμα περισσότερο, ακατανόητα.
Ένας αιώνας τεχνολογικών καινοτομιών φαίνεται ότι έχει διαγραφεί μπροστά σε προσομοιώσεις του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος και στο αόρατο νήμα που μας συνδέει με το εδώ-και-τώρα, το εκεί-και-τότε. Από τα παραδοσιακά μέσα, μόνο η τηλεόραση θα μπορούσε να επικροτηθεί για τη μακροβιότητα και την προσαρμοστικότητά της σε κάθε νέο άλμα που αμφισβητεί την εκ γενετής κυριαρχία της στον οικιακό χώρο: αντιπαρατέθηκε επιτυχώς με παλαιότερες ψυχαγωγικές τεχνολογίες, όπως ο κινηματογράφος, και συνέπλευσε με την αστραπιαία εμφάνιση –άλλοτε βραχύβια, άλλοτε πιο σταθερή– μέσων, με τα οποία λειτούργησαν από κοινού (βλ. βίντεο). Σήμερα έχει μεταμορφωθεί σε μια πολυχρηστική/πολυλειτουργική επιφάνεια που «μεγεθύνει» την ιντερνετική πληροφορία, έχοντας ενσωματώσει το παρελθόν ως μια σειρά σχεδόν αρχαίων μηντιακών πρακτικών και ρουτινών.
[…]
Η Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη είναι διδάκτωρ Πολιτισμικών Σπουδών και διδάσκει στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ (ΑΠΘ)/ΣΕΠ, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών ΕΑΠ