ΖΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΣ 8+1 ΠΟΛΥΤΑΡΑΧΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ

Για το βιβλίο: Δυο βήματα μπρος, ένα πίσω: 8+1 πολυτάραχες δεκαετίες, εκδ. Μεταίχμιο, Αθήνα 2020, 560 σ.

Δημήτρης Στεμπίλης

Τχ. 153-154

Η βιβλιοκρισία μιας βιογραφίας και ιδιαίτερα μιας αυτοβιογραφίας συνιστά πάντα μεγάλη πρόκληση. Πόσω μάλλον όταν ο αυτοβιογραφούμενος είναι ο ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος. Ένας άνθρωπος που, είτε με την ιδιότητα του συνταγματολόγου είτε ως δρων πολιτικό υποκείμενο, έχει από πολύ νωρίς συνδέσει τη ζωή του με τους «αόρατους χυμούς» του Δικαίου και τη λειτουργία της ελληνικής Πολιτείας. Ο ίδιος, άλλωστε, ξεκαθαρίζει εξαρχής ότι αντιμετωπίζει την πολιτική όχι ως επαγγελματική ενασχόληση ούτε όμως και «ερασιτεχνικά». Αυτή η εκ των προτέρων επισήμανση, που διατρέχει το βιβλίο, λειτουργεί ως συνεχής υπενθύμιση της απόστασης που χωρίζει τον γράφοντα από τους επαγγελματίες πολιτικούς. Με την ταυτόχρονη βεβαίως διευκρίνιση ότι το εκάστοτε πολιτικό ή κοινωνικό όραμα υπηρετείται και με άλλους πρόσφορους τρόπους, που άλλες φορές κινούνται παράλληλα κι άλλες τέμνονται με την εφαρμοσμένη πολιτική.

Τα αυτοβιογραφικά έργα, όταν συνειδητά ή ασύνειδα φιλοδοξούν να αποτελέσουν πρωτογενείς πηγές και ντοκουμέντα μιας εποχής, απαιτούν διασταύρωση και τεκμηρίωση, αφού η υποκειμενική διάσταση είναι ίδιον συστατικό τους. Στην περίπτωση της προσωπικής κατάθεσης του Νίκου Αλιβιζάτου, στο πρώτο «μη νομικό» βιβλίο του, όπως αναφέρει ο ίδιος, παρά το κατ’ αρχήν ξεκαθάρισμα ότι είναι διαφορετικό να γράφεις ένα τέτοιου χαρακτήρα βιβλίο απ’ ό,τι ένα επιστημονικό έργο, ο συγγραφέας με την παράθεση των γεγονότων, του πλαισίου και των συμφραζομένων, προσπαθεί, με αίσιο αποτέλεσμα, να τεκμηριώσει την πραγματολογική διάσταση των γραφομένων. Επιβεβαιώνοντας εκ νέου τον επιβλέποντα καθηγητή της διατριβής του και «ιερό τέρας» του γαλλικού Δημοσίου Δικαίου, Georges Vedel, ο οποίος στον πρόλογο της γαλλικής έκδοσης του εμβληματικού έργου του συγγραφέα Οι πολιτικοί θεσμοί σε κρίση 1922-1974 – Όψεις της ελληνικής εμπειρίας (εκδόσεις Θεμέλιο) αναφέρει ότι η πρώτη αρετή του Νίκου Αλιβιζάτου είναι ο συνδυασμός σαφήνειας και ακρίβειας.

Ένας διαρκής, ωστόσο, πειρασμός στην ανάγνωση μιας αυτοβιογραφίας είναι να διερευνηθεί το κατά πόσο ο αυτοβιογραφούμενος κατάφερε να περάσει, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, από την κρησάρα της αντικειμενικότητας δικές του πράξεις ή παραλείψεις, καθώς και την άποψή του για άλλους πρωταγωνιστές της περιόδου που εξιστορεί. Αν ήταν δηλαδή ευεπίφορος σε εξωραϊσμούς ή αφορισμούς ανάλογα με τη δική του προσέγγιση ή στάση.

[…]

Ο Δημήτρης Στεμπίλης είναι ιστορικός – δημοσιογράφος.

 

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

IΔPYTHΣ Σταμάτης Χρυσολούρης

EKΔOTEΣ Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου

ΣYNTAKTIKH EΠITPOΠH Έφη Αβδελά, Νίκος Αλιβιζάτος, Γρηγόρης Ανανιάδης, Νικόλας Βαγδούτης, Θανάσης Βαλαβανίδης, Οντέτ Βαρών Βασάρ, Λίνα Βεντούρα, Κώστας Βλασόπουλος, Κώστας Γαβρόγλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια, Χάρης Εξερτζόγλου, Ελευθερία Ζέη, Όλγα Θεμελή, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Καραβοκύρης, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Αλέξανδρος Κιουπκιολής, Λούση Κιουσοπούλου, Ηλίας Κούβελας, Μάκης Κουζέλης, Νίκος Κουραχάνης, Δημήτρης Κυρτάτας, Σαράντης Λώλος, Γιώργος Μαλάμης, Αχιλλέας Μητσός, Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Ρίκα Μπενβενίστε, Βαγγέλης Μπιτσώρης, Στρατής Μπουρνάζος, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Κατερίνα Ροζάκου, Άκης Παπαταξιάρχης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Ειρήνη Σκαλιώρα, Αθηνά Σκουλαρίκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Κώστας Τσιαμπάος, Σάββας Τσιλένης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Θωμάς Ψήμμας.

ΓPAMMATEIA ΣYNTAΞHΣ Γρηγόρης Ανανιάδης, Βίκυ Ιακώβου, Αλέξανδρος Κεσσόπουλος, Γιώργος Μαλάμης, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Σάββας Τσιλένης

KAΛΛITEXNIKH EΠIMEΛEIA Βουβούλα Σκούρα

ΔIEYΘYNTHΣ EKΔOΣHΣ Γιώργος Γουλάκος

ΔIOPΘΩΣH KEIMENΩN Αναστασία Λαμπροπούλου

HΛEKTPONIKH ΣEΛIΔOΠOIHΣH-ΦIΛMΣ Eκδόσεις νήσος, Σαρρή 14, 105 53 Αθήνα, τηλ.: 210.3250058

EKTYΠΩΣH Kωστόπουλος Γιώργος, Aκομινάτου 67-69, τηλ.: 210.8813.241

BIBΛIOΔEΣIA Βασ. & Ζαχ. Μπετσώρη O.Ε., Στ. Γονατά 13A, τηλ.: 210.5743.783

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Εισάγετε το email σας για να ενημερώνεστε για τα νέα άρθρα